Lange tijd zwierven illegalen rond, totdat de bed-, bad- en broodregeling kwam

'Ook overdag bed-bad-brood'

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur Asiel

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur Asiel

Zes asielzoekers uit Tibet eisen vandaag bij de Centrale Raad van Beroep dat ze permanent en onvoorwaardelijk recht krijgen op onderdak, voedsel en kleding, ook bekend als de bed-bad-broodregeling. Daarnaast willen ze niet alleen 's nachts, maar ook overdag bij een gemeentelijke opvang terechtkunnen en voldoende te eten hebben.

Het is de eerste keer sinds de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten dat het hoogste rechtsorgaan op gebied van sociale zekerheid zich buigt over de vraag of iedereen altijd recht heeft op onderdak, voedsel en kleding.

'Adequate opvang'

Nu kunnen asielzoekers en illegalen in veel gemeenten al terecht voor nachtopvang, maar volgens advocaat Pim Fischer moeten gemeenten een stap verder gaan. "In lijn van eerdere uitspraken moet er adequate en permanente opvang komen voor mensen die geen geldige verblijfspapieren hebben. Dat wil wat mij betreft zeggen dat er een 24-uursopvang moet komen waar iedereen welkom is, zonder dat er vooraf voorwaarden worden gesteld", aldus Fischer.

De advocaat stelt dat asielzoekers niet goed kunnen werken aan hun terugkeer als ze overdag op straat moeten doorbrengen. "Zonder goede begeleiding om ofwel terug te keren ofwel te werken aan een toekomst, blijven mensen door de straten zwerven", vertelt hij.

Ook zou het voor alleenstaande vrouwen gevaarlijk zijn om door de stad rond te zwerven. "Met name de Tibetaanse asielzoekers zijn erg kwetsbaar. Ze zijn timide en klagen niet snel over hun situatie. Dat terwijl de meesten op termijn wel een verblijfsvergunning krijgen. Maar tot die tijd leven ze vaak in erbarmelijke omstandigheden."

Verschil in opvang

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten als het gaat om opvang via de bed-bad-broodregeling. Zo kunnen veel asielzoekers in Amsterdam alleen 's nachts terecht en moeten ze na het ontbijt weer de straat op, terwijl Rotterdam, Den Haag en Groningen vaker dagbesteding aanbieden.

De kwestie leidde in april bijna tot een kabinetscrisis. Het kabinet onderhandelt nog met gemeenten over het compromis dat PvdA en VVD toen bereikten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl