Het is nog de vraag of Roger Federer en Stan Wawrinka in september meedoen aan de Davis Cup
NOS Sport

Federer en Wawrinka wachten op Oranje, of niet?

“Een zware tegenstander”, volgens Jesse Huta Galung. “Qua sterkte wil je eigenlijk niet tegen Zwitserland spelen.” Was getekend Robin Haase.

De Nederlandse tennissers staan niet te juichen nadat het lot hen voor de promotie-wedstrijd naar de wereldgroep aan de titelverdediger heeft gekoppeld. Maar er zijn ook veel onduidelijkheden.

“Ik weet niet of Roger (Federer, red.) überhaupt gaat spelen. Normaal gesproken beslist hij op het laatste moment, na de US Open”, weet Huta Galung.

Feest in Kitzbühel

Twee dagen geleden vierden ze nog feest in Kitzbühel na een fraaie Davis Cup-overwinning op Oostenrijk. Nu staat de Nederlandse tennistop op het gravel van de historische Mets-banen in Scheveningen, om deel te nemen aan het jaarlijkse challengertoernooi. Daar gaat het gesprek over de naderende confrontatie met de Zwitsers.​

Spelen Federer en Wawrinka allebei, dan wordt het een hele zware opgave. Zijn ze er niet, dan is het een hele goede loting.

Thiemo de Bakker

Vragen zijn er alom. Zal Federer inderdaad het hele jaar geen Davis Cup spelen, zoals hij eerder liet doorschemeren?

Captain Jan Siemerink heeft zijn twijfels. “In het verleden liet Federer nog wel eens wat ontmoetingen lopen en Wawrinka speelde bijna altijd. Op het moment dat Zwitserland ergens uit een groep dreigde te vallen, zoals ook nu, dan kwam Federer toch wel weer even Wawrinka ondersteunen.”

Meerdere scenario's

Zo zijn er voor het duel, dat in september wordt gespeeld, meerdere scenario’s te bedenken. Thiemo de Bakker schetst de kansen: “Met alleen Roger of alleen Wawrinka hebben we nog een reële kans. Spelen ze allebei, dan wordt het een hele zware opgave. Zijn ze er allebei niet, dan is het een hele goede loting.”

Robin Haase kreeg dinsdagavond in Scheveningen opnieuw een zware partij voor zijn kiezen, maar won wel

Het Oranje-trio staat op de Scheveningse challenger nog met de vermoeidheid in de benen. Vooral Haase kreeg het afgelopen weekend zwaar te verduren tijdens de gewonnen confrontatie met Oostenrijk. In drie dagen speelde hij tien sets. Strompelend verliet hij de baan in Kitzbühel.

“Maar dat weet ik. Ik heb geen spierpijn of andere kwaaltjes. Alleen komt er vocht in mijn knie en dan kan ik bijna niet lopen", aldus Haase.

Het maakt de Davis Cup-ontmoetingen met z’n vijfsetters extra zwaar voor Oranje’s kopman. “Net als de Grand Slams. Maar daar heb je er altijd een dagje tussen. Bij de Davis Cup niet.”

Ook dinsdagavond had de Hagenaar in Scheveningen liefst 2,5 uur nodig om de Rus Aslan Karatsev te kloppen. ​

Thiemo de Bakker speelde andermaal een belangrijke rol in de Davis Cup-ontmoeting met Oostenrijk

Naweeën Davis Cup

In Scheveningen kampen ook Huta Galung en De Bakker nog met de naweeën van het Davis Cup-avontuur, ook al speelden zij slechts één partij.

Huta Galung, die op de Metsbanen in de eerste ronde werd uitgeschakeld door de Rus Kuznetsov, vond het aanmoedigen van zijn teamgenoten óók inspannend. “Ik heb de wedstrijden vanaf de zijkant net zo beleefd als de jongens op de baan. Je leeft heel erg mee, voelt de spanning. Het zijn zware weken, de Davis Cup-weken.”

Thiemo de Bakker is in Scheveningen weliswaar de Slowaak Norbert Gombos de baas, ook hij is nog niet volledig hersteld van de Davis Cup. “Je speelde daar op hoogte. In een heel ander soort weer. Een ander soort baan, een ander soort ballen."

Jesse Huta Galung in actie tijdens het Sport1 Open in Scheveningen. Hij verloor in de eerste ronde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl