Herman Ram
NOS Sport

'Kleine groep Nederlanders gebruikt structureel doping'

Een kleine groep Nederlandse topsporters gebruikt stelselmatig doping. Dat concludeert de Nederlandse dopingautoriteit na een groot en anoniem onderzoek onder topsporters.

Er werden 3.830 atleten benaderd voor het onderzoek, van wie 740 hun medewerking verleenden. 31 sporters gaven toe weleens doping te hebben gebruikt. "Dat is een hardnekkige groep die niet meer stopt zodra ze met dopinggebruik zijn begonnen", aldus Herman Ram, directeur van de dopingautoriteit.

"Het is een relatief kleine groep, maar wel een groep waar we ons zorgen over maken. Misschien hebben ze invloed op sportuitslagen."

'Kleine groep gebruikt stelselmatig doping'

Bloedmanipulatie

Vooral 'bloedmanipulatie' blijkt onder de sporters een populair middel om de prestaties te bevorderen. "Waarschijnlijk omdat het wat moeilijker opspoorbaar is. Als het goed wordt toegepast, is het ook een effectieve methode, al moet je dat maar afwachten."

Ram vindt dat "een grote groep" sporters ook onvoorzichtig is met voedingssupplementen. "Die kunnen vervuiling bevatten, wat weer tot een positieve test kan leiden", zegt Ram. "Sporters weten dat ook, maar toch gebruiken ze niet-geteste supplementen, met alle risico's die erbij horen."

Wielrenners en atleten

Volgens Ram bevinden zich veel wielrenners en atleten onder de respondenten. "Dat had vooral met beschikbaarheid te maken. Van sommige sporters, zoals voetballers, hadden we geen e-mailadres", legt Ram uit. "Maar je kunt over individuele sporten niets zeggen, alleen over de hele Nederlandse sport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl