Brandende barricaden in Bujumbura op de verkiezingsdag
NOS Nieuws

Kabinet bekritiseert verkiezingen in Burundi

De presidentsverkiezingen van vandaag in Burundi zijn niet vrij en eerlijk, vindt het kabinet.

"Het verkiezingsproces in Burundi heeft de afgelopen maanden sterk aan geloofwaardigheid ingeboet, door de vele geweldsincidenten, het gebrek aan ruimte voor dialoog, de intimidatie van de oppositie en sluiting van onafhankelijke media. Uit angst voor geweld zijn al meer dan 170.000 Burundezen hun land ontvlucht", staat in een verklaring van de ministers Koenders van Buitenlandse Zaken en Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

"De Ugandese president Museveni heeft zich vorige week nog ingespannen om alle partijen rond de tafel te krijgen. Deze poging is helaas weer gestrand, omdat de regering van de onderhandelingstafel is weggelopen", schrijven de ministers. "Verkiezingen houden in een sfeer van geweld, zonder nationale verzoening, draagt niet bij aan het oplossen van de huidige crisis."

Nederland roept de partijen in Burundi op geweld af te zweren en gezamenlijk te streven naar een vreedzame uitweg uit de crisis. Het is volgens de ministers van het allergrootste belang dat de regering en de oppositie handelen in de geest van het Akkoord van Arusha, dat de basis vormt voor stabiliteit en democratisering in Burundi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl