Een kist wordt weggedragen met een slachtoffer van de aanslag
NOS Nieuws

Turkije: identiteit verdachte aanslag bekend

De Turkse premier Davutoglu heeft verklaard dat de identiteit bekend is van een verdachte van de terroristische aanslag van gisteren. Politie en justitie gaan na met welke organisaties de verdachte banden onderhield. De premier gaf geen naam of andere informatie over de verdachte. Onduidelijk is of de premier over de dader van de zelfmoordaanslag sprak.

Bij de aanslag van gisteren in Suruç, vlak bij de grens met Syrië, vielen 31 doden. Een zelfmoordenaar liet zijn bomgordel afgaan toen jongeren een persconferentie gaven over de herbouw van het nabijgelegen Kobani, dat de Koerden op IS heroverd hebben. De val van Kobani was het grootste verlies voor IS vorig jaar.

IS

Davutoglu zei ook dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat IS achter de aanslag van gisteren zat. Als dat definitief vaststaat, is het de bloedigste aanslag die IS op Turks grondgebied heeft gepleegd. In januari blies een vrouwelijke IS-extremist zich op in Istanbul, waarbij een politieagent om het leven kwam.

De regering zal vandaag nog bekendmaken welke extra veiligheidsmaatregelen van kracht worden in het grensgebied met Turkije.

In Suruç waren gisteren 300 aanhangers van een socialistische jongerenorganisatie bijeen. Zeker 100 jongeren raakten gewond.

Turkije en IS

Op zijn persconferentie van vandaag sprak Davutoglu tegen dat Turkije in het verleden stilzwijgend acties van IS in Syrië heeft ondersteund en daarmee onopzettelijk de deur heeft geopend voor zelfmoordenaars.

Duizenden buitenlandse strijders zijn de laatste jaren via Turkije naar Syrië gereisd om zich daar bij IS aan te sluiten. Turkije is vaak verweten dat het de ogen sloot voor die ontwikkeling. De Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten vinden dat Turkije de grens met Syrië veel scherper moet bewaken.

Davutoglu zei dat Turkije nooit directe of indirecte contacten heeft gehad met IS en nooit tolerant is geweest tegenover welke terroristische organisatie dan ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl