NOS Voetbal

Nanninga, de boomlange noorderling die Limburger werd

Dick Nanninga, de noorderling die Limburger werd

Hij is topscorer aller tijden bij Roda JC, maar werd bij het grote Nederlandse publiek bekend door zijn doelpunt in de WK-finale van 1978: Dick Nanninga. Dinsdag 21 juli overleed de oud-voetballer op 66-jarige leeftijd.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werd Nanninga niet in Limburg maar in Groningen geboren. De nuchtere noorderling kwam op 17 januari 1949 ter wereld. Nanninga begon met voetballen bij amateurclub Oosterparkers en startte een paar jaar later zijn profcarrière bij GVAV, het latere FC Groningen.

Transfer naar Limburg

Bij Groningen viel de boomlange spits, ruim 1.90 meter, meteen op en trainer Cor van der Gijp haalde Nanninga naar kleine broertje Veendam, waar hij in het seizoen 1973/1974 ruim dertig wedstrijden op het veld stond.

Nanninga maakte in Veendam vijftien goals en dat leverde hem een transfer op naar Limburg. Roda JC werd dé club voor de Groninger. Acht seizoenen lang was Nanninga de spits in Kerkrade. En niet onverdienstelijk.

1979: Nanninga maakt hattrick tegen Den Haag

Altijd bezig

De Groninger stond in de belangstelling van Ajax, maar Nanninga bleef in Limburg omdat hij een bloemenzaak had in Kerkrade. Het typeerde Nanninga wel: altijd werken en druk bezig zijn.

In die tijd (1978) werd Nanninga ook bekend bij het grote publiek. In de WK-finale tegen Argentinië maakte hij als invaller acht minuten voor tijd de gelijkmaker (1-1), in de wedstrijd die uiteindelijk met 3-1 verloren ging. Hij speelde daarna nog 15 interlands voor Oranje, waarin hij 6 doelpunten maakte.

Limburg bleef lonken

Na acht seizoenen bij Roda JC, met 107 doelpunten, ging hij naar Hongkong. Het werd een kort avontuur, Limburg bleef lonken voor Nanninga. Hij keerde snel terug naar Nederland en ging voetballen bij MVV in de eerste divisie.

In 1986, na vier seizoenen in Maastricht, beëindigde Nanninga zijn voetbalcarrière op 37-jarige leeftijd. Hij bracht de rest van zijn leven door in het zuiden.

Amputaties

In 2012 lag hij vijf maanden in coma nadat zijn linkerbeen was geamputeerd. Twee jaar later, in 2014, moest als gevolg van complicaties ook zijn rechterbeen worden geamputeerd.

Onlangs werd Nanninga met koorts opgenomen in een ziekenhuis in Maaseik. De boomlange noorderling die Limburger werd, overleed uiteindelijk op dinsdag 21 juli 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl