NOS Voetbal

Topfavoriet Platini is nog geen kandidaat

  • AFP
    Sepp Blatter bekogeld met geld

UEFA-voorzitter Michel Platini lijkt de beste papieren te hebben om Sepp Blatter op te volgen bij de FIFA, maar hij heeft zich nog niet gemeld als kandidaat.

Platini kon maandag met een goed gevoel terugkijken op de FIFA-bestuursvergadering, ook al kreeg hij niet helemaal zijn zin. De Fransman was uit op een snelle machtswisseling aan het einde van 2015. Na de bijeenkomst in Zürich kan Sepp Blatter maanden langer genieten van de hoogste positie in het internationale voetbal.

IJzersterke uitgangspositie

In de wandelgangen van het FIFA-hoofdkantoor werd wel duidelijk dat Platini beschikt over een ijzersterke uitgangspositie om de strijd aan te gaan op 26 februari 2016, als een buitengewoon congres de opvolger van Blatter kiest.

Verschillende buitenlandse media melden dat vier van de zes continentale federaties achter een kandidatuur van de Fransman staan. Naast de bonden in Europa (UEFA) zou het gaan om de confederaties van Zuid-Amerika (CONMEBOL), Noord-, Centraal-Amerika en de Caraïben (CONCACAF) en Azië (AFC).

De verdeling van nationale bonden over de confederaties

Ook zonder de steun van Oceanië (OFC) en Afrika (CAF) zou het voor Platini ruim genoeg zijn om Sepp Blatter op te volgen.

De Fransman heeft de stemming op de verschillende continenten volgens persbureau Reuters zondag gepeild tijdens een bijeenkomst in Zürich. Het is echter de vraag of alle 209 bonden het advies zullen volgen van de voorzitters van hun confederaties, als Platini zich al kandidaat stelt.

"Hij is geraakt door de steun die hij de afgelopen dagen heeft ontvangen hier in Zürich", zei UEFA-woordvoerder Pedro Pintro tegen verslaggevers. "Hij zal zijn positie in de nabije toekomst bepalen en ik ben er zeker van dat hij een aankondiging doet als hij daar klaar voor is."

Kaken op elkaar

Rond de bestuursvergadering liet de UEFA-voorzitter zich zelf niet uit over zijn persoonlijke ambitie: "We hebben nu een concrete datum en dat betekent dat we ons op nieuw leiderschap kunnen verheugen, die met zekerheid nieuwe ideeën en oplossingen zal aandragen," schreef Platini in een verklaring.

Tot 26 oktober kunnen kandidaten zich melden voor de strijd om het voorzitterschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl