Guantanamo Bay
NOS Nieuws

Cuba krijgt Guantanamo Bay voorlopig niet terug

De Verenigde Staten zijn voorlopig niet van plan het grondgebied van Guantanamo Bay terug te geven aan Cuba, dat heeft de Amerikaanse minister Kerry gezegd na een ontmoeting met zijn Cubaanse ambtgenoot Rodriguez.

De marinebasis Guantanamo Bay bevindt zich op de oostpunt van het Cubaanse eiland. Voor de Cubanen is de Amerikaanse aanwezigheid op het eiland een doorn in het oog.

Volgens minister Rodriguez zijn Guantanamo en de resterende onderdelen van het handelsembargo belangrijke zorgen voor de regering in Havanna. Sinds vandaag hebben de twee landen volwaardige ambassades in elkaars hoofdsteden.

Pachtcontract

De VS pacht het grondgebied van Guantanamo van de Cubaanse regering. Dat gebeurt al sinds het einde van de 19e eeuw, toen de VS de Cubaanse opstandelingen te hulp kwam en Spanje van het eiland verjoeg. Het pachtcontract kan slechts ontbonden worden als beide partijen akkoord gaan.

Op de basis zijn ongeveer 3000 manschappen gelegerd. De basis is vooral bekend vanwege het gelijknamige gevangenkamp waar Amerika terreurverdachten vasthoudt zonder proces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl