Na de aanslag betogen Koerden in Istanbul
NOS Nieuws

Turkije verscherpt grensbewaking Syrië

Turkije breidt zijn veiligheidsmaatregelen aan de grens met Syrië uit. Premier Davutoglu heeft dat aangekondigd na de bloedige aanslag in Suruç, waarbij zeker 30 mensen omkwamen. Honderd mensen raakten gewond.

Davutoglu zei dat er is overlegd met veiligheidsfunctionarissen in het gebied. De maatregelen die aan de grens gelden, worden uitgebreid, aldus de premier.

Hij sprak van een terreurdaad. "We zullen degenen die verantwoordelijk zijn vinden en straffen." President Erdogan zei dat hij de daders "vervloekt en veroordeelt."

'Deze aanslag van IS op Koerden in Turkije kon niet uitblijven'

Koerden

Doelwit van de aanslag was een bijeenkomst van vooral Koerdische jongeren over de wederopbouw van de Syrische stad Kobani. Om die stad, net over de grens, werd eerder dit jaar zwaar gevochten. Uit protest tegen het geweld en tegen de regering gingen in Istanbul honderden Koerden de straat op. De politie verjoeg de betogers met traangas.

Uit het eerste onderzoek in Suruç blijkt dat het een zelfmoordaanslag was, uitgevoerd door een vrouw. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist. Turkije gaat ervan uit dat Islamitische Staat er achter zit.

'IS heeft het vooral zwaar tegen de Koerden'

Aan het eind van de dag braken in Suruç rellen uit. Ook in Istanbul gingen mensen de straat op.

Betogingen in Suruç en Istanbul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl