Een chauffeur van Uber accepteert een aanvraag voor een rit
NOS Nieuws

Europees Hof buigt zich over Uber-strijd

Een Spaanse rechter heeft een zaak over een mogelijk Spaans verbod op de diensten van taxibedrijf Uber doorverwezen naar het Europees Hof van Justitie. Dat kan in heel Europa gevolgen hebben voor Uber.

In Spanje is Uber alleen actief met UberPOP. Dat is een dienst waarbij particulieren met hun auto anderen tegen betaling vervoeren. Klanten kunnen de taxi's oproepen via een app van Uber. De taxibonden in Madrid en Barcelona zijn hier niet blij mee omdat Uber werkt met chauffeurs zonder vergunning, die niet altijd belasting afdragen. Dat vinden zij oneerlijke concurrentie en zij willen daarom dat UberPOP wordt verboden.

Taxibedrijf of dienstverlener?

De bonden spanden een rechtszaak aan, die nu door de rechter is doorverwezen. De komende tijd moet het Europees Hof uitmaken of Uber een transportbedrijf is of een informatiedienstverlener. Als het Hof bepaalt dat Uber een dienstverlener is, hoeft het bedrijf niet aan de taxiwetgeving te voldoen.

Waarschijnlijk doet het Hof in het najaar van 2016 uitspraak. Die uitspraak zou ook gevolgen kunnen hebben voor Nederlandse rechtszaken tegen de diensten van Uber.

Frankrijk en Duitsland

Uber maakte vandaag ook bekend dat de Europese Commissie de klachten van het bedrijf tegen Duitsland en Frankrijk in behandeling neemt. In die landen wordt Uber ook flink tegengewerkt door de overheden. In Duitsland is UberPOP onlangs verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl