Sepp Blatter stapt op als FIFA-voorzitter
NOS Voetbal

Verkiezing nieuwe voorzitter FIFA op 26 februari

De opvolger van aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt op 26 februari 2016 verkozen. Het bestuur van de wereldvoetbalbond heeft die datum uitgekozen voor een buitengewoon congres.

Blatter heeft daarmee zijn zin gekregen, want hij wilde de verkiezing graag uitstellen tot het volgende kalenderjaar. "Ik ben benieuwd wie het wordt", zei de 79-jarige Zwitser.

Ook vertelde Blatter over zijn keuze om de functie van voorzitter neer te leggen. "In voetbaltermen speelde ik de bal buiten de lijnen", zegt hij. "Ik moest iets doen. Maar ik ben nog altijd de verkozen president."

Platini kandidaat?

Zijn tegenstanders, aangevoerd door UEFA-voorzitter Michel Platini, pleitten juist voor een snelle machtswisseling in december. Op voorhand lijkt Platini de grootste kanshebber voor het voorzitterschap.

Een bron binnen de Europese voetbalbond UEFA zei maandag tegen persbureau Reuters dat vier van de zes continentale bonden de Fransman zouden steunen, als hij zich verkiesbaar stelt.

Blatter heeft zelf op de persconferentie nog eens benadrukt dat hij zich niet verkiesbaar stelt in februari: "Ik kan niet de nieuwe voorzitter worden, want ik ben een oude voorzitter."

Mannetje van de radio

Hij wil graag als journalist voor de radio gaan werken. "Het is het meest populaire medium dat 24 uur per dag uitzendt", aldus de Zwitser. "De journalistiek beschouw ik nog steeds als mijn werk en als mijn hobby."

Voor Blatter afscheid neemt wil, hij de wereldvoetbalbond hervormen. Er komt een comité van elf mensen, genoemd 'Reforms', dat de noodzakelijke veranderingen gaat opstellen en doorvoeren. De maximale zittingstermijn van bestuursleden wordt beperkt en hun integriteit wordt door de FIFA gecontroleerd voor ze in functie treden.

Ook is het de bedoeling om de salarissen en vergoedingen voor de bestuursleden in de toekomst openbaar te maken. Vragen over zijn eigen inkomen als FIFA-preses wimpelde de Zwitser maandag echter opnieuw resoluut af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl