Mick Fanning wordt aangevallen door een haai
NOS Nieuws

'Haai zag surfer Fanning mogelijk aan voor zeehond'

De haai die gisteren tijdens een surfwedstrijd voor de kust van Zuid-Afrika Mick Fanning aanviel, zag de surfer waarschijnlijk aan voor een zeehond. Dat zegt Georgina Wiersma van de Dutch Shark Society, die zich inzet voor de bescherming van de haai, in het NOS Radio 1 Journaal.

Toen de haai Fanning aanviel werd de surfwedstrijd meteen stilgelegd en werden Fanning en zijn tegenstander door toegesnelde jetski's uit het water gehaald.

Onderzoekende hap

Volgens Wiersma gaat het vrijwel zeker om een witte haai en was het geen gerichte aanval. "De surfer kwam in het leefgebied van de haai en alles wat zich daarin bevindt, onderzoekt de haai met een onderzoekende hap", zegt Wiersma. Volgens haar was het geen bewuste aanval en dacht de witte haai dat het gespartel in het water van een zeehond kwam. "Ook al zijn wij geen prooi voor de haai, veilig ben je niet."

"Witte haaien zijn over het algemeen vrij schuw en vreedzaam tegen duikers." Het is nu winter in Zuid-Afrika, wat volgens Wiersma verklaart waarom er nu relatief veel haaien zwemmen in het warmere water bij de kust.

Haai valt surfkampioen aan tijdens wedstrijd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl