Sepp Blatter tijdens het FIFA-congres in juni
NOS Voetbal

Blatter vandaag weer in spotlights

Met spanning wordt uitgekeken naar de persconferentie van FIFA-voorzitter Sepp Blatter maandagmiddag in Zürich. Het is het eerste openbare optreden van de Zwitser sinds hij zeven weken geleden bekendmaakte af te zullen treden.

Na de FIFA-bestuursvergadering staat Blatter samen met secretaris-generaal Jérôme Valcke de pers te woord. Later deze week reist hij af naar Sint-Petersburg om de loting voor het WK van 2018 bij te wonen.

Woordspelletjes

Blatter liet zich niet meer zien sinds zijn toespraak op 2 juni, maar hij gaf nog wel enkele interviews aan Duitstalige tijdschriften en kranten. Zo zei hij tegen de Zwitserse krant Blick: "Ik ben niet teruggetreden. Ik stel mijn mandaat ter beschikking tijdens een buitengewoon congres."

Zoals vaker bij Blatter is zo'n statement op verschillende manieren te interpreteren en de FIFA-voorzitter lijkt van zulke woordspelletjes te houden. Kwam hij voorheen weg met het creëren van mist, dat lukte hem nu niet. Blatter werd tot de orde geroepen door Domenico Scala, de onafhankelijke voorzitter van FIFA's ethische commissie.

"De tijden van het flirten met de macht zijn definitief voorbij", was de duidelijke reactie van Scala. Het geeft aan dat de verhoudingen binnen de top van de wereldvoetbalbond veranderd zijn. Blatter is niet meer aan de bal, maar afhankelijk geworden van de beslissingen van anderen.

Sepp Blatter na de toespraak waarin hij zijn aftreden bekendmaakte

Het onderzoek van de Amerikaanse federale recherche FBI naar corruptie binnen de FIFA speelt daarin een grote rol. Afgelopen weekend werd voormalig vice-voorzitter Jeffrey Webb voorgeleid aan de rechter in New York. De Zwitserse politie pakte hem in mei op in Zwitserland, samen met zes andere officials.

Webb was in het FIFA-bestuur een vertrouweling van Blatter en de huidige voorzitter zag hem zelfs als mogelijke opvolger.

Blatter krijgt maandag in Zürich ook geen steun van het FIFA-bestuurslid Marco Polo del Nero. In mei verliet de Braziliaan Zürich in alle haast op het moment dat verschillende Zuid-Amerikaanse officials werden gearresteerd. Hij heeft nu afgezegd omdat de Braziliaanse voetbalbond al zijn aandacht op zou eisen.

Tot alles is opgeklaard, neem ik geen risico met reizen.

Sepp Blatter

Alhoewel Blatter officieel geen verdachte is in het FBI-onderzoek, wordt zijn bewegingsvrijheid beperkt door de angst voor een arrestatie: "Niet omdat de Amerikanen iets concreets hebben, maar omdat het voor commotie zou zorgen. Tot alles is opgeklaard, neem ik geen risico met reizen."

De Zwitser ontbrak dan ook bij de finale van het WK vrouwen in Canada. Bij de WK-loting in Sint-Petersburg zal Blatter zaterdag wel aanwezig zijn, omdat Rusland geen uitleveringsverdrag heeft met de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl