Sepp Blatter (r) overlegt met secretaris-generaal Jerome Valcke.
NOS Voetbal

FIFA-bestuur vergadert over verkiezingsdatum

Het FIFA-bestuur vergadert maandag op het hoofdkantoor in Zürich over de datum waarop een buitengewoon congres de opvolger van aftredend voorzitter Sepp Blatter kiest. Hoe eenvoudig dat op het eerste gezicht lijkt, zo lastig is het in de crisissituatie waar de wereldvoetbalbond in verkeert.

De FIFA-statuten eisen dat een voorzittersverkiezing vier maanden van tevoren wordt aangekondigd. Kandidaten hebben dan de tijd om de noodzakelijke steunverklaringen te verzamelen, die ze drie maanden voor het congres moeten inleveren.

De tegenstanders van Blatter koersen openlijk aan op een snelle machtswisseling. December van dit jaar lijkt de vroegst haalbare periode om het buitengewone congres te organiseren.

DFB-voorzitter Wolfgang Niersbach (r) praat achter de rug van Sepp Blatter (l) met Michel Platini.

De Duitse bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach, sinds kort lid van het FIFA-bestuur, pleitte afgelopen vrijdag voor die optie: "De bestuursvergadering moet het duidelijke doel hebben om binnen de FIFA-statuten de eerstvolgende mogelijkheid uit te zoeken voor het congres. Ik verwacht dat de verkiezing in december wordt gehouden, nog voor Kerstmis", zei Niersbach afgelopen vrijdag.

Blatter zelf probeert langer aan de macht te blijven, om de hervormingen binnen de FIFA te begeleiden. De Zwitser wil koste wat kost met opgeheven hoofd vertrekken en hoopt de verkiezing uit te kunnen stellen tot maart 2016.

Hervormingsplannen

Zijn tegenstanders hebben daar geen boodschap aan. "De invoering van ingrijpende hervormingen zie ik als taak van een nieuwe voorzitter. Die kan zijn ideeën bijvoorbeeld op het speciale congres formuleren en ze in mei 2016 laten invoeren bij het congres in Mexico", zo formuleerde Wolfgang Niersbach de mening van het anti-Blatterkamp.

Naast de verkiezingsdatum worden ook de hervormingsplannen maandag besproken in Zürich. Daarbij zou Blatter willen pleiten voor een maximale zittingstermijn voor FIFA-voorzitters en bestuursleden. Ook wordt de integriteit van nieuwe functionarissen voortaan door de wereldvoetbalbond zelf gecontroleerd, voor zij in functie treden.

Platini kandidaat?

Een dag voor de bestuursvergadering kwamen de belangrijkste spelers zondag al bij elkaar in Zürich. Zes voorzitters van confederaties meldden zich op het hoofdkantoor, onder wie Michel Platini (UEFA) en Issa Hayatou (CAF). Het lijkt erop dat Platini zijn voormalige beschermheer Blatter zo snel mogelijk ziet vertrekken, maar hij zal willen voorkomen dat Hayatou dan een functie krijgt als interim-voorzitter.

Alom wordt erop gerekend dat de UEFA-voorzitter deze keer zelf de strijd aan zal gaan om de hoogste functie in het internationale voetbal. Volgens de Spaanse krant AS heeft Platini zich al verzekerd van de steun van vier confederaties. Totdat de UEFA-voorzitter zich officieel kandidaat stelt, zal Platini zich inspannen om een koninklijke uitweg voor Blatter onmogelijk te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl