De franse president Hollande tijdens een bezoek aan Berlijn begin juni met naast hem bondskanselier Merkel en voorzitter van de Europese Commissie Juncker
NOS Nieuws

Hollande: één regering voor eurozone

De Franse president Hollande pleit voor één regering, een gemeenschappelijke begroting en één parlement voor de hele eurozone. Hij doet dat in de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche, in een open brief aan oud-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors, die morgen 90 jaar wordt. Ook Delors, onder wiens voorzitterschap het besluit werd genomen om de euro in te voeren, was voorstander van zo'n 'euro-regering'.

Het delen van een munteenheid vraagt volgens Hollande om een veel steviger gemeenschappelijk bestuur dan Europa nu kan bieden. "Negentien landen hebben voor de euro gekozen omdat het in hun belang was. Geen enkele regering heeft er na vijftien jaar voor gekozen om eruit te stappen."

Dat rechtvaardigt volgens de Franse president een flinke ingreep in de structuur van de eurozone. Zijn pleidooi komt precies een week na het moeizaam tot stand gekomen akkoord tussen de eurolanden en Griekenland.

Oplossingen

De Franse president denkt dat Europa niet te veel invloed heeft, maar juist veel te weinig. Voor alle problemen waarmee we worden geconfronteerd - het conflict in Oekraïne, oorlogen, terrorisme, klimaatverandering, vluchtelingen - is het Europa dat de oplossingen moet aandragen, aldus Hollande.

Solidariteit en verantwoordelijkheid, principes die nu weer heel zwaar wegen met het oog op Griekenland, liggen ten grondslag aan de euro, schrijft Hollande. Daarom is het zo jammer dat Europa zijn instellingen heeft laten verzwakken, en dat de 28 lidstaten van de Europese Unie zo'n moeite hebben om op een lijn te blijven. De nationale parlementen staan te ver van de besluitvorming af. En de burger wordt niet gehoord, en keert zich van Europa af.

Hollande besluit zijn betoog met de stelling dat Frankrijk klaar voor is die ene euroregering. "Want zoals Delors ons heeft laten zien, groeit Frankrijk altijd als het in Europa voorop kan lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl