NOS Wielrennen

Derde etappezege voor Greipel

Tour de France 2015: samenvatting etappe 15

André Greipel van Lotto-Soudal heeft de vijftiende rit in de Tour de France gewonnen. De Duitser was in de 187 kilometer lange rit naar Valence voor de derde keer deze Tour de beste in de massasprint.

Zijn landgenoot John Degenkolb werd tweede, de Noor Alexander Kristoff derde.

Peter Sagan, Michal Kwiatkowski, Thibaut Pinot, Adam Yates, Lars Bak, Simon Geschke, Ryder Hesjedal, Matteo Trentin en Michael Rogers vormden de vlucht van de dag.

Hesjedal en Trentin hielden het het langst vol, tot dertig kilometer van de finish in Valence. Stybar pakte met nog drie kilometer te gaan 100 meter maar werd twee kilometer later ingerekend, waarna Greipel weer inliep op groenetruidrager Sagan.

Die won wel de bonificatiesprint onderweg en eindigde ook als vierde.

Van Baarle en Westra in kopgroep

Rond enen trok de Tourkaravaan zich op gang in Mende voor een etappe die op papier gemaakt was voor de sprinters.

Op de weg naar Valence was er maar één stevige klim aan te wijzen, met daarna nog bijna zestig vlakke kilometers. Na acht kilometer koers, net voor een col van de derde categorie, gingen Dylan van Baarle en Lieuwe Westra ervandoor.

Zij stonden met hun vlucht aan de basis van een kopgroep, die al snel 27 renners telde. Daar bleven er uiteindelijk maar negen van over: Sagan, Kwiatkowski, Pinot, Bak, Hesjedal, Trentin, Rogers, Geschke en Adam Yates.

Sebastian Langeveld (Cannondale) stapte ziek af. Hij probeerde het nog wel, maar moest na een uur koersen opgeven.

Sagan, Hesjedal en Kwiatkowski springen over vluchtheuvel
Greipel ook in Valence de sterkste sprinter

Greipel weer de sterkste sprinter

Sagan pakte net als zaterdag de volle buit bij de puntensprint (na 108 kilometer) en de groenetruidrager liep zo vijftien punten uit op Greipel, die elfde werd.

In het lange vlakke stuk na de Escrinet (nog 57 kilometer) werden zeven vluchters bij de kladden gevat. Trentin en Hesjdedal hielden het vol tot dertig kilometer van de meet. In de finale probeerde eerst Barta weg te komen en daarna Kwiatkowski.

Maar BMC (van ritwinaar Van Avermaet) haalde ze allebei terug en de poging van Stybar op drie kilometer van de streep strandde even voor de finish. De Duitser André Greipel toonde zich daarna andermaal de rapste in de massasprint en vierde voor de derde keer een ritzege in deze Tour.

  • NOS
    Toptien etappe 15
  • NOS
    Toptien algemeen klassement na etappe 15

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl