Lerato van Gelder (9) is de wanhoop nabij
NOS Nieuws

Lerato (9) is bemoeizucht Belastingdienst beu

"Ik mag helaas nog niet werken en ik heb niet zo veel zakgeld, dus ik kan jullie niet betalen. Groetjes." De Belastingdienst krijgt ongetwijfeld wel eens protestbrieven die anders van toon zijn dan deze, van de 9-jarige Lerato van Gelder.

Het geadopteerde meisje uit Beneden-Leeuwen (geboren in Lesotho) wordt al tijden bestookt met brieven over inkomstenbelasting en een eigen bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.

1347 euro

In 2014 kreeg Lerato haar eerste aanslag op de mat. De Belastingdienst had ontdekt dat ze over 2013 geen aangifte voor de inkomstenbelasting had gedaan. Haar belastbaar inkomen werd geschat op 1347 euro en daar kwam nog eens een 'verzuimboete' van 226 euro bij.

  • Connie van de Bovenkamp
    De brief van Lerato aan de Belastingdienst
  • Connie van de Bovenkamp
    Het formele bezwaarschrift

Later volgde nog een acceptgiro voor het betalen van 565 euro Bijdrage Zorgverzekeringswet.

Moeder Connie van de Bovenkamp belde de Belastingdienst om de fout recht te zetten. Dat zou gebeuren, maar het kon wel een dag of vijf duren. Daarom belde ze na acht dagen nog maar eens. Het antwoord was: "Ja, maar er komt zo veel bij kijken. Het systeem is niet zomaar aan te passen. Soms duurt dat wel vier weken."

Met daarbij het advies dat L. van Gelder, als er post blijft komen, deze onmiddellijk retour afzender kan sturen.

Keer op keer stuurt de Belastingdienst een meisje (9) een aanslag

Handgeschreven

Dat doet het jonge slachtoffer dus, met een keurige, handgeschreven uitlegbrief erbij. En - de Belastingdienst is immers dol op formulieren - een officiële klacht: Ik maak bezwaar tegen de definitieve berekening van mijn toeslag(en). Was getekend: Lerato van Gelder.

De persvoorlichter van de fiscus, door het NOS Jeugdjournaal om een reactie gevraagd: "Lerato hoeft niet bang te zijn voor haar zakgeld. De Belastingdienst zoekt uit hoe dit kon gebeuren en gaat het rechtzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl