Luchthaven Ciudad Real
NOS Nieuws

Spaanse luchthaven voor een prikkie geveild

Een Spaanse luchthaven die voor honderden miljoenen euro's werd gebouwd, wisselt een paar jaar na de oplevering voor veel minder geld van eigenaar. Een Chinese investeerder betaalde er op een veiling 10.000 euro voor.

Het Chinese Tzaneen International was de enige bieder. Voor het geld koopt het bedrijf bijna het hele complex, inclusief de 4 kilometer lange start- en landingsbaan en de verkeerstoren. De terminal en de parkeerterreinen hoopt het later nog binnen te halen.

Te weinig passagiers

Het vliegveld Ciudad Real, op ruim twee uur rijden van Madrid, werd in 2008 feestelijk geopend. De 10 miljoen reizigers die het per jaar kon verwerken kwamen er nooit; in 2010 trok de luchthaven maar 55.000 passagiers.

Een jaar later werden de laatste vluchten uitgevoerd en in 2012 ging Ciudad Real failliet. Sindsdien staat het complex, waarvan de bouw bijna een half miljard euro kostte, leeg.

Spookvliegvelden

Ciudad Real is niet de enige luchthaven van Spanje die werd gebouwd in een periode van economische voorspoed en later in de problemen kwam. Luchthaven Castellón haalde pas eind 2014, bijna vier jaar na de opening, zijn eerste vlucht binnen.

Hoop gloort nu voor de twee 'spookvliegvelden'. Castellón krijgt vanaf oktober klanten van budgetmaatschappij Ryanair over de vloer. En de verwachting is dat de Chinese investeerder Ciudad Real wil ontwikkelen tot handelsknooppunt in Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl