Emmanuel Frimpong luidt de noodklok
NOS Voetbal

Beschimpte Ghanees waarschuwt voor racisme op WK 2018

De eerste wedstrijd van de Russische voetbalcompetitie, tussen Spartak Moskou en FC Oefa, is vrijdagavond ontsierd door een opmerkelijk voorval. Emmanuel Yasu Frimpong werd met een rode kaart van het veld gestuurd nadat hij zijn middelvinger had opgestoken naar het publiek, dat hem racistisch bejegende.

Na afloop probeerde de Ghanees op Twitter het een en ander duidelijk te maken. "Ik ga een statement maken. Want in dit land gaan we een WK organiseren en er zullen Afrikaanse spelers hierheen komen om te voetballen", aldus Frimpong.

Racisme tegenover donkere spelers is in Rusland schering en inslag. Dat echter een speler moet inrukken, omdat hij de supporters 'antwoordt', is nieuw. Over drie jaar vindt in Rusland het WK plaats en racisme lijkt een serieus probleem.

Ik ga een statement maken. Want in dit land gaan we een WK organiseren en er zullen Afrikaanse spelers hierheen komen om te voetballen.

Emmanuel Yasu Frimpong

Onderwerp van gesprek

Na afloop van de seizoensouverture was niet de uitslag (2-2) maar de rode kaart het onderwerp van gesprek. De 23-jarige middenvelder, die voorheen bij Arsenal speelde, kon naar eigen zeggen zijn emoties niet bedwingen.

"Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden omdat ik mij heb laten provoceren. Dat had niet mogen gebeuren, maar ik ben ook maar een mens. Alle fans waren fantastisch, maar één persoon heeft alles verziekt. Ik hoorde apengeluiden. Echt, ik snap racisme echt niet."

'Niet in beroep'

Volgens de regels van de Russische voetbalbond kan Frimpong voor twee tot vier wedstrijden worden geschorst. "Dat weet ik. Dit is voetbal en soms maak je fouten. Maar ik ga niet in beroep, waarom zou ik?", zei Frimpong tegenover Russische media.

"De bond weet dat de grensrechter alles heeft gehoord en dat die man niets heeft gedaan. Waarom zou ik dan nog in beroep gaan?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl