Kostas Dimitriadis
NOS Nieuws

Grieken verhuizen massaal naar Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

Door correspondent Robert Portier in Melbourne

Grieken die de crisis in eigen land willen ontvluchten, verhuizen opvallend vaak naar Australië. De afgelopen jaren emigreerden zeker tienduizend Grieken naar Melbourne. Met 300.000 Grieken herbergt deze Australische stad de grootste Griekse gemeenschap ter wereld buiten Griekenland zelf.

Een van de Griekse migranten is Tasos Keremezis. Tot twee jaar geleden werkte hij bij een bank, daarnaast had hij een eigen koffiezaak. Door de crisis werd hij gedwongen over de grens te kijken. "Ik verdiende met mijn twee banen niet genoeg om mijn familie te kunnen voeden", vertelt hij. "Ik kon kiezen: een betere baan in Griekenland proberen te zoeken of vertrekken naar Australië, waar de omstandigheden beter zijn dan thuis."

Grieken verhuizen massaal naar Australië

Dankzij zijn ervaring in de horeca vond Keremezis een baan bij een koffiezaak in Melbourne. Daar werkt hij nu als bediende. Zijn vrouw en drie kinderen bleven achter in Griekenland. Hij hoopt ooit terug te keren, maar ziet dat door de financiële problemen voorlopig niet gebeuren.

Visum

Geschat wordt dat er in Griekenland 120.000 mensen wonen met een Australisch paspoort. Zij kunnen zonder problemen naar Australië verhuizen. Ook migranten met een Australische partner krijgen snel een visum. Een belangrijke derde groep zijn de kennismigranten: jonge, goed opgeleide Grieken die binnenkomen op een studentenvisum, of worden gesponsord door de bedrijven waarvoor ze werken.

"De meeste migranten zijn tussen 20 en 50 jaar oud, hebben een goede opleiding en zijn mobiel", weet Bill Papastergiadis. Hij is voorzitter van de Grieks-orthodoxe gemeenschap in Victoria en Melbourne. Dankzij de nieuwe aanwas opende de gemeenschap in de afgelopen periode twee nieuwe Griekse scholen en een Grieks-orthodoxe kerk.

Ik zie in Griekenland geen toekomst en dus kan ik mijn dromen beter najagen in Australië.

Kostas Dimitriadis, migrant

De Australische economie draait goed, zeker in vergelijking met de Griekse. Er is genoeg werk en de lonen liggen er een stuk hoger. Volgens Papastergiadis vinden de migranten lang niet altijd werk in hun eigen vakgebied, maar nemen ze elke klus aan die brood op de plank brengt.

'Geen toekomst'

Neem Kostas Dimitriadis: zijn universitaire graad bleek niets waard in Australië. Nu volgt hij een opleiding om personal trainer te worden. Ondertussen verdient hij bij in de bediening. "Ik zie in Griekenland geen toekomst en dus kan ik mijn dromen beter najagen in Australië", zegt hij.

  • Robert Portier / NOS
    Tazos Keremezis: "Ik kon kiezen: een betere baan in Griekenland proberen te zoeken of vertrekken naar Australië"
  • Robert Portier / NOS
    Vasileios Kalpouzanis met gezin: "Alleen kun je toch niet veel uitrichten"
  • Robert Portier / NOS
    Bill Papastergiadis, voorzitter van de Griekse gemeenschap in Melbourne: "Jonge, goed opgeleide mensen"
  • Robert Portier / NOS
    Kostas Dimitriadis: "Ik zie in Griekenland geen toekomst"

Ook Vasileios Kalpouzanis besloot afgelopen jaar naar Australië te komen. Hij nam zijn gezin mee. In Griekenland was hij bankdirecteur. Dankzij het Griekse netwerk heeft hij in Melbourne een baan gevonden als directeur van een klein bouwbedrijf. "In Griekenland ben je alleen maar bezig met verdedigen, houden wat je hebt. Hier moet ik opeens nadenken over manieren om de omzet verder te verhogen."

Hij heeft er soms moeite mee dat hij Griekenland heeft achtergelaten, juist nu het land de slimste krachten nodig heeft. Maar hij kiest voor de toekomst van zijn gezin. "Alleen kun je toch niet veel uitrichten", denkt hij.

Volkslied

De toekomst ligt volgens Kalpouzanis in Australië. Zijn twee kinderen spelen in de woonkamer. De openbare scholen in Melbourne zijn volgens hem beter dan de dure privéschool waar ze in Griekenland naartoe gingen.

Inmiddels zijn ze volledig ingeburgerd. Vlak voor ik vertrek, zet de oudste zoon het Australische volkslied in. Zijn ouders kijken glimlachend toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl