Anders Breivik
NOS Nieuws

Massamoordenaar Anders Breivik gaat studeren

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik is toegelaten tot de Universiteit van Oslo. Hij gaat vanuit zijn cel politieke wetenschappen studeren.

De 36-jarige Breivik zit een straf uit van ten minste 21 jaar wegens de terreuraanslagen in Oslo en op het eiland Utøya in de zomer van 2011, waarbij hij 77 mensen doodde.

"Alle gevangenen in Noorwegen mogen hoger onderwijs volgen, als ze aan de voorwaarden voldoen", zegt Ole Petter Ottersen, rector van de universiteit. Hij is niet enthousiast over de nieuwe student. "Breivik wilde het systeem verwoesten en wij moeten nu trouw blijven aan het systeem".

Aanvraag geweigerd

Twee jaar geleden werd een aanvraag van Breivik nog geweigerd. Hij had op dat moment te weinig studiepunten. De studiewens van Breivik kreeg in Noorwegen en ook daarbuiten veel kritiek. De Noorse extremist zou het niet verdienen om onderwijs te volgen na zijn gruwelijke daad.

Zijn advocaat pareerde die kritiek door te zeggen dat Breivik dezelfde behandeling als andere Noorse gevangenen verdient. "Breivik zit vast onder de strengste voorwaarden van alle Noorse gevangenen. Totaal geïsoleerd. Moet hij de rest van zijn leven doorbrengen zonder iets te hebben wat zin geeft? Dat is bijna hetzelfde als marteling."

Breivik start met zijn studie in augustus. Hij zal geen colleges bijwonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl