De dorpelingen zwaaien met vlagen tijdens de herdenking in Grabovo
NOS Nieuws

Oost-Oekraïne herdenkt ramp met MH17

Op de plek van de ramp, in Oost-Oekraïne, worden de slachtoffers van de crash met vlucht MH17 herdacht. In het dorpje Grabovo kwam een jaar geleden een groot deel van de Boeing 777 van Malaysia Airlines neer. "De ramp heeft dit dorp ook getroffen", zegt verslaggever Roel Pauw, die naar de plek is gereisd.

"De mensen hier zijn getuige geweest van een vliegtuig dat neerstortte en de boel in lichterlaaie zette", vertelt Pauw. "Ze hebben lichamen uit de lucht zien vallen. Dat is iets wat de dorpelingen ook de volgende generaties bijblijft."

Enkele tientallen mensen woonden een kerkdienst bij in de christelijk-orthodoxe kerk in Grabovo. De dienst werd geleid door een priester uit een naburig dorp.

De herdenkingsdienst in een kerk vlakbij de rampplek

Monument

Daarna liepen de inwoners in processie naar het MH17-monument, dat gisteren pas af was. De dorpelingen zwaaiden tijdens de wandeling met onder meer Nederlandse en Duitse vlaggen.

De burgemeester vond dat een herdenking zonder monument onmogelijk is. Op de gedenksteen staat dat de 298 slachtoffers van de ramp "onschuldige slachtoffers van de burgeroorlog" zijn.

Gisteren kwamen ongeveer honderd rebellen in het dorp aan. Ze zeiden dat ze de herdenkingsbijeenkomst wilden beveiligen.

Frustrerend

Op de plek van de ramp zijn tientallen slachtoffers gecremeerd. Veel nabestaanden willen daarom graag het gebied bezoeken.

Pauw verwacht echter niet dat mensen uit Nederland, Australië of Maleisië de herdenking in Grabovo zullen bijwonen. "De reis hiernaartoe is niet eenvoudig. Het is nog oorlog in dit deel van Oekraïne. Het zou me zeer verbazen als hier een Nederlander zou opduiken."

De burgemeester van het dorp snapt dat het frustrerend is voor de nabestaanden dat zij de dienst niet kunnen bijwonen. "Ik zou het graag anders zien", zegt hij, "maar wij willen ook geen oorlog. We kunnen er niets aan doen."

  • NOS / Roel Pauw
    Bezoekers van de herdenkingsdienst
  • NOS / Roel Pauw
    Vrouw steekt kaars aan voor de herdenkingsdienst
  • NOS / Roel Pauw
  • Roel Pauw / NOS
    Een Oekraïnse jongen houdt een Nederlandse vlag vast tijdens de herdenking in Grabovo
  • Roel Pauw / NOS
    Het monument bij Gravobo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl