Minister Dijsselbloem met Europarlement-voorzitter Martin Schulz (links) en Sigmar Gabriel van de SPD
NOS Nieuws

Dijsselbloem wil eind aan Grexit-discussie

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem wil dat er een eind komt aan discussies over een Grexit. In plaats van te praten over het vertrek van de Grieken uit de euro, moet het nu gaan over de manier waarop we Griekenland terug op het goede spoor krijgen, zei Dijsselbloem in Berlijn na een gesprek met politici van de sociaal-democratische SPD.

Dijsselbloem was in Berlijn voor een toelichting op het Brusselse akkoord over de Griekse schuldencrisis. "Ik ben hier om uit te leggen waarom het een goeie deal is, en waarom we die allemaal moeten ondersteunen. En dan bedoel ik ook echt allemaal."

Daarmee doelde hij op de christendemocratische minister van Financiën Schäuble, die de afgelopen dagen ophef veroorzaakte met zijn opmerking dat een Grexit misschien toch beter is. "Ik denk niet dat het een goed idee is wanneer sommige politici zeggen, nadat we een deal hebben gesloten, dat het geen goeie deal is. Dat ze er geen vertrouwen in hebben en dat we het niet kunnen waarmaken. Dat kunnen we wel", zei Dijsselbloem.

Alle partijen

Op de vraag of hij geïrriteerd was over de opmerking van Schäuble zei hij: “Als je na zo veel moeite een overeenkomst bereikt, moet je erachter staan. Dat geldt voor alle partijen."

Dijsselbloem hoopt dat het Duitse parlement zich ook achter het akkoord schaart. "Die steun is, net als die van andere parlementen, cruciaal. Niet alleen juridisch, maar ook politiek. Dat het vertrouwen laag is, weet ik, en daarom is de deal ook zo opgezet, stap voor stap, om het vertrouwen terug te krijgen."

'Ik hoop op veel steun in het Duitse parlement'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl