Minister Dijsselbloem en premier Rutte bij het debat over de Griekse deal
NOS Nieuws

Kabinet kan door met Griekse onderhandelingen

De Tweede Kamer heeft geen barrière opgeworpen voor het kabinet om door te gaan met onderhandelingen over Griekenland. Er is, overigens volgens verwachting, geen Kamermeerderheid die premier Rutte en minister Dijsselbloem wil terugfluiten. Dat bleek tijdens het ingelaste debat van vanmiddag.

Formeel hoefde de Tweede Kamer vandaag geen goedkeuring te geven aan het steunpakket. Het kabinet heeft ook geen toestemming nodig om door te praten met de eurolanden over de uitwerking van de afspraken met Griekenland.

Barbecue

D66-leider Pechtold wilde van premier Rutte weten wanneer de Tweede Kamer dan wél een uitspraak mag doen. Pechtold: "Ik zie dat er worstjes worden gekocht, kolen, briketten, aanmaakblokjes, salade. Dan denk je toch 'Héééé, dit is een barbecue!' Wanneer is dan voor ons het moment om te zeggen dat we een barbecue willen of liever naar de Chinees gaan?"

Rutte kon wel lachen om deze vergelijking. "Ik heb bij Calvé gewerkt dus ik weet ook nog welke saus erbij moet". Maar hij blijft erbij dat er eerst een echt akkoord op papier moet zijn, en dat duurt nog weken. De VVD wilde daarom nog geen uitspraken doen, tot frustratie van enkele oppositiepartijen.

Verschillende Kamerleden wilden vandaag wel van het kabinet horen of Nederland zal meewerken aan een verlichting van de Griekse schulden. Maar daar wilden Rutte en Dijsselbloem niet op vooruitlopen. "Dat komt niet eerder dan in het najaar aan de orde", zei minister Dijsselbloem.

Schouderklopje

Bij veel partijen waren er grote twijfels over de afspraak om Griekse staatsbedrijven, zoals havens, vliegvelden en energiebedrijven, te verkopen aan investeerders. Ze wilden weten of dat echt de geplande 50 miljard euro oplevert, en of Griekenland niet juist de macht over de eigen economie verliest.

Dijsselbloem noemde de 50 miljard een 'target', een doelstelling. "En we gaan de haven of het vliegveld niet sluiten, we gaan juist met investeerders zorgen dat ze openblijven. Buitenlandse investeerders zouden het mooiste zijn dat Griekenland kan overkomen. Daar smacht Griekenland naar." De uitspraak leverde hem een schouderklopje van premier Rutte op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl