Fossiel van de grootste gevederde dino
NOS Nieuws

Fossiel grootste gevleugelde dino ontdekt in China

Wetenschappers hebben in het noordoosten van China een bijna compleet fossiel blootgelegd van een gevederde dinosaurus, met zijn 1,80 meter de grootste dino met vleugels die tot nu toe bekend is.

De onderzoekers maakten vandaag hun vondst bekend in het tijdschrift Scientific Reports. Volgens paleontoloog Stephen Brusatte van de Universiteit van Edinburgh was het lijf van de dino bedekt met een indrukwekkend pak veren die op haren lijken. Hij had lange veren met pennen op zijn vleugels en staart. Brusatte vindt dat het dier lijkt op een grote kip, maar dan wel een met heel scherpe tanden.

De kop van de gevederde dino

Jurassic Park

De gevederde dino is afkomstig uit de familie van velociraptors, de rennende, vleesetende vogel-dino's die vooral bekend zijn geworden door de Jurassic Park-films. Daar zijn ze overigens groter neergezet dan ze in werkelijkheid waren. Zij leefden ook 40 tot 50 miljoen jaar later dan de gevederde dino. Ondanks zijn vleugels zijn er twijfels of het grote dier ooit heeft kunnen vliegen. De vleugels zijn vrij kort in vergelijking met zijn lijf.

Tropisch regenwoud

De dino heeft de naam gekregen Zhenyuanlong suni. Het fossiel is gevonden in de provincie Liaoning, waar al veel resten van prehistorische dieren zijn gevonden. Waarschijnlijk leefde deze dino zo'n 125 miljoen jaar geleden, in een periode dat er in dat gebied een relatief warm klimaat was en er een tropisch regenwoud moet zijn geweest. Veel fossielen die daar zijn gevonden hebben afdrukken van veren of haren.

Pauw

Het is de onderzoekers een raadsel waarom deze dino vleugels had, terwijl het niet waarschijnlijk is dat het dier ooit heeft gevlogen. Mogelijk gebruikte de dino zijn vleugels om zijn eieren te beschermen. Een andere mogelijkheid is dat het beest, net als een pauw, zijn veren gebruikte om partners te vinden om te paren of om rivalen te intimideren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl