NOS Wielrennen

Tweede etappezege voor 'Purito' Rodríguez

Tour de France 2015: samenvatting etappe 12

Joaquim Rodríguez (Katjoesja) heeft de twaalfde rit in de Tour de France gewonnen. In het laatste deel van het drieluik in de Pyreneeën bleek hij de machtigste van een 22 man sterke kopgroep, die ontstaan was op initiatief van Lieuwe Westra.

Michal Kwiatkowski reed op de 15,8 kilometer lange slotklim op Plateau de Beille lang alleen op kop, maar werd halverwege achterhaald door de Spanjaard Rodríguez, die eerder ook al zegevierde op de Muur van Hoei.

Op de kletsnatte slotklim waren er wel wat speldenprikjes van Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde, maar echte aanvallen op de gele trui van Chris Froome bleven uit. Bauke Mollema en Robert Gesink kwamen samen op 0.57 van de groep-Froome binnen.

Greipel snelste in puntensprint

De twaalfde Tourrit, het slotstuk van een drieluik door de Pyreneeën met vier zware cols op het menu en een aankomst op Plateau de Beille (15,8 kilometer à 7,9%), begon even na elven in Lannemezan. Alom werd aangenomen dat er al vroeg een plukje renners op pad zou gaan in een poging genoeg tijd te pakken op de echte klimmers, om die voor te kunnen blijven in de loodzware finale.

In de beginfase bleven vluchtpogingen nog uit, omdat Lotto-Soudal besloten had om het tempo hoog te houden, zodat André Greipel bij de bonificatiesprint na twintig kilometer toe zou kunnen slaan.

De Duitser won die sprint ook en liep vijf punten in op de in het groen gehulde Sagan, die derde werd.

Westra aan basis lange vlucht

Lieuwe Westra, zesde in die sprint, reed hard door en werd zo de initiator van een vluchtgroep van 22 renners, met onder meer Rodríguez, Romain Bardet, Sylvain Chavanel, Kwiatkowski, Gorka Izagirre, Christophe Riblon, Jakob Fuglsang, Jérôme Coppel, Romain Sicard en Jérémy Roy.

Bij de Portet d'Aspet, de col waar Fabio Casartelli twintig jaar geleden bij een val het leven liet, hadden de leiders vijf minuten. En 35 kilometer verderop, bij de top van de tweede col (De La Core,na 93 kilometer) was die uitgedijd tot dik acht minuten.

Wereldkampioen Kwiatkowski en Sep Vanmarcke bleven voorin over en bereikten met een voorsprong van 1.50 op acht voormalige vluchtmakkers en 11.30 op het peloton de voet van de 15 kilometer lange slotklim.

Tweede etappezege voor 'Purito' Rodríguez

Rodríguez sterkste na solo

Op die slotklim (Plateau de Beille, gemiddeld stijginspercentage van 7,9%) moest Vanmarcke Kwiatkowski al na 1 kilometer klimmen laten gaan. De Pool reed daarna lang alleen op kop, maar voelde wel de hete adem in de nek van goede klimmers als Rodríguez, Fuglsang en Bardet.

Rodríguez oogde sterk, had zich ook lang heel slim min of meer schuilgehouden in de rug van zijn vluchtmaten om energie te sparen voor zijn moment suprême en dat diende zich halverwege de col aan.

De Spanjaard meldde zich met nog 7,5 kilometer te gaan bij de Poolse wereldkampioen Kwiatkowski,ging erop en erover en keek niet meer achterom. Fuglsang werd tweede op 1.12 en Bardet derde op 1.49.

  • NOS
    Toptien etappe 12
  • NOS
    Toptien algemeen klassement na etappe 12

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl