Het parlement heeft ingestemd met een voorstel om de grondwet te wijzigen
NOS Nieuws

Aparte status Donetsk en Loegansk stap dichterbij

Een speciale status van de regio's Donetsk en Loegansk in Oost-Oekraïne is een stap dichterbij gekomen. Het Oekraïense parlement heeft een voorstel aangenomen om de grondwet te wijzigen.

President Porosjenko heeft het voorstel ingediend onder druk van westerse landen. In de Minsk-akkoorden is afgesproken dat de regio's waar de pro-Russische separatisten een volksrepubliek hebben uitgeroepen meer autonomie krijgen.

Tegenstanders van de grondwetswijziging zeggen dat Oekraïne daarmee afstand doet van grondgebied, maar volgens Porosjenko is daarvan geen sprake. "Oekraïne blijft een eenheidsstaat", zei hij in het parlement.

Corruptie

Volgens de president is decentralisatie een noodzakelijk onderdeel van bijvoorbeeld de aanpak van de wijdverbreide corruptie in het land. Ook zou het goed zijn om de welvaart te verbeteren.

De grondwetswijziging is nu nog geen feit. Het Constitutioneel Hof moet het voorstel goedkeuren, daarna moet in het najaar nog eens tweederde van de parlementariërs instemmen met de grondwetswijziging. Pas daarna is het mogelijk Donetsk en Loegansk een speciale status te geven.

Wat die status precies betekent, moet nog in een aparte wet worden geregeld. Er zou bijvoorbeeld afgesproken kunnen worden om later dit jaar lokale verkiezingen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl