Het parlement in Frankrijk ging met een grote meerderheid akkoord
NOS Nieuws

Parlementen aan zet over Griekenland

In alle uithoeken van Europa zijn deze week parlementaire debatten. Parlementariërs van verschillende landen komen even terug van hun zomervakantie om met hun regering te praten over een derde hulppakket voor Griekenland. Of preciezer gezegd: om toestemming te geven voor het beginnen van onderhandelingen over een derde pakket met een geschatte omvang van 85 miljard euro.

In alle landen is de rol van het parlement anders. In sommige landen beslist de regering zelf, zonder toestemming van het parlement. Dat komt doordat het toekomstige geld uitgeleend gaat worden door het ESM, het permanente noodfonds van de eurolanden. Dat fonds bestaat al en het is voorzien van voldoende middelen. Daarom is er voor veel landen geen sprake van een nieuw besluit over nieuw geld. De regeringen hoeven dan ook geen toestemming te hebben van het parlement.

Duitsland

In Duitsland ligt dat anders. Daar gaat de Bondsdag morgenochtend eerst debatteren over het geven van toestemming voor onderhandelingen met Griekenland. En als er dan over een maand of langer een onderhandelingsresultaat ligt, moet de Bondsdag opnieuw toestemming geven.

In veel landen is het niet zozeer staatsrechtelijk nodig dat parlementen toestemming geven, maar gaat het om het creëren van politiek draagvlak. Dat is bijvoorbeeld het geval in Nederland.

Uitkomst

De parlementen van Luxemburg, Portugal, Ierland en Spanje wachten tot de onderhandelingen klaar zijn en buigen zich dan over de uitkomst ervan.

Andere landen zijn al klaar: van Frankrijk, Finland en Estland mogen de onderhandelingen beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl