NOS Nieuws

Paniektelefoontjes bij ANWB om kapotte smartphone

Vakantiegangers bellen steeds vaker de ANWB omdat hun mobiele telefoon kapot of gestolen is. Daardoor zijn ze in een klap alle belangrijke telefoonnummers kwijt. Het nummer van de alarmcentrale weten de mensen vaak nog wel te vinden. "Mensen bellen ons dan in paniek op", zegt Annelies Tichelaar van de ANWB.

Het nummer van de ANWB staat op het pasje of mensen vinden het op internet, zegt Tichelaar. "Maar veel mobiele telefoonnummers zijn online niet te vinden, terwijl veel mensen het thuisfront willen laten weten dat ze even onbereikbaar zijn."

Info op telefoon

Dat soort telefoontjes is volgens haar iets van de laatste tijd, omdat mensen steeds vaker alle contactgegevens en reisdocumenten op hun telefoon opslaan. Iets dat tot een paar jaar geleden amper mogelijk was. Nu zijn er bijvoorbeeld apps waarop de gegevens staan. Is de telefoon weg, dan is de vakantieganger daarmee ook die informatie kwijt.

De ANWB merkt dat vooral jongeren belangrijke gegevens alleen op hun mobieltje opslaan en daardoor in de problemen komen.

De alarmcentrale krijgt ook veel telefoontjes van mensen van wie het navigatiesysteem het begeven heeft en daardoor de weg naar hun vakantiebestemming niet meer kunnen vinden.

Doorverwijzen

Het is lastig om de bezorgde vakantieganger goed te helpen, zegt Tichelaar. De alarmcentrale heeft maar beperkt toegang tot de gegevens die klanten zoeken. Het is vaak een ingewikkelde klus om dat uit te zoeken. "Vaak verwijzen we mensen door naar instanties die ze wel kunnen helpen, zoals telefoonproviders om de telefoon te laten blokkeren."

Veel problemen kunnen worden voorkomen door de vakantie goed voor te bereiden, zegt Tichelaar. "Het is handig om van tevoren te bedenken wat je moet doen als de telefoon of navigatie kapot gaat of gestolen wordt. Schrijf belangrijke nummers op en zorg voor losse kaarten in de auto. En mail belangrijke documenten naar jezelf, zodat je er altijd bij kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl