Een dinosaurus als receptionist bij het Henn-na Hotel
NOS Nieuws

Robothotel Japan opent zijn deuren

Een dinosaurus bij de receptie, een tulp die de wekker zet en gezichtsherkenning in plaats van een kamersleutel. Het kan niet gek genoeg, dachten ze bij het Henn-na Hotel in Japan, dat zich letterlijk laat vertalen als 'Vreemd Hotel'. Morgen opent het hotel zijn deuren. De gasten worden ontvangen door personeel dat voor een groot gedeelte bestaat uit robots.

Volgens het brein achter het hotel, Hideo Sawada, is het meer dan een rariteitenkabinet. Het is de bedoeling dat de robots een flinke kostenbesparing opleveren door mensen te vervangen. Zo kan het hotel de kamers voor een lage prijs aanbieden. Sawada is de bedrijfsleider van een low budget reisbureau en denkt dat dergelijke budgethotels de trend worden.

Een kamer huren in het Henn-na Hotal kan vanaf zo'n 9000 yen, ruim 65 euro. Dat is voor Japanse begrippen erg goedkoop.

Natuurlijk kunnen robots niet al het mensenwerk vervangen, maar als het gaat om vriendelijkheid en beleefdheid zijn ze onverslaanbaar.

Hideo Sawada, brein achter het Henn-na Hotel

Bij binnenkomst wordt de bezoeker welkom geheten door een Japans sprekende 'vrouwelijke' humanoid, een robot met menselijke eigenschappen. Tot zover de poging om de normale wereld te imiteren, want naast haar kunnen de Engelssprekende gasten bij een vriendelijk lachende velociraptor terecht.

Het 'personeel' in het Henn-na Hotel

Het hotel zit vol met allerlei technische snufjes om de naam van 'robothotel' waar te maken. Zo wordt bijvoorbeeld de kamertemperatuur automatisch aangepast tot een comfortabele warmte door de lichaamstemperatuur van de gasten te meten.

De conciërge is een kale poppenrobot met stemherkenning die ook kan vertellen waar het ontbijt is en informatie kan geven over dingen die er die dag te doen zijn. De bagage wordt door een rijdende robot naar de kamers vervoerd, maar voor wie die liever laat opslaan is er een robotarm die de koffer kan opbergen in een kluis.

Robothotel: van humanoid tot dinosaurus

In de kamer is Tuly de gastvrouw, een op een tulp lijkende Japanse karikatuur. Zij kan antwoord geven op simpele vragen als 'hoe laat is het?' en 'wat voor weer wordt het morgen?'. Ook kan ze de wekker voor je zetten en op commando de lichten voor je aan en uit doen, want lichtknoppen zul je er niet vinden.

Dat Tuly de vorm van een tulp heeft, is geen toeval. Het Henn-na Hotel heeft namelijk een Nederlands tintje. Het is onderdeel van het pretpark Huis ten Bosch, een fictief Nederlands stadje met replica's van onder meer de Domtoren in Utrecht, het Centraal Station in Amsterdam en het stadhuis van Gouda. De mascotte van het pretpark is Loekie de Leeuw.

Een typisch Nederlands straatje in het Japanse pretpark Huis ten Bosch

Ondanks de aanwezigheid van al die robots, zal de bezoeker ook menselijk personeel tegenkomen, want een bed opmaken is voor een robot te veel gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl