Minister Dijsselbloem en Premier Rutte onderweg naar het debat in de Tweede Kamer vanmiddag
NOS Nieuws

Rutte en Dijsselbloem verdedigen Griekse deal

Premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën moeten vanmiddag in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over het nieuwe steunpakket aan Griekenland. Het ingelaste debat in de Tweede Kamer is van 13.00 tot 16.00 uur en is rechtstreeks te volgen op NPO Nieuws.

De Tweede Kamer is eigenlijk met zomervakantie, maar de Kamerleden met Financiën en Europese Zaken in hun portefeuille komen terug om te praten over het akkoord dat de eurolanden hebben gesloten met het noodlijdende Griekenland.

De Grieken krijgen zo'n 80 miljard euro steun in ruil voor ingrijpende hervormingen. Vannacht stemde het Griekse parlement in grote meerderheid voor het nieuwe steunpakket.

Veel vragen

In de Tweede Kamer is wisselend gereageerd op het maandagochtend bereikte akkoord. Binnen de coalitie kan de grootste regeringspartij VVD de tevredenheid van de PvdA niet delen. De VVD deed er maandag uren over om een reactie te formuleren, die erop neerkwam dat de partij nog met veel vragen zit.

VVD-leider Rutte heeft maandag toegegeven dat hij een verkiezingsbelofte heeft gebroken. Zijn campagneleus "Geen cent meer naar de Grieken" heeft hij niet waargemaakt. Volgens hem zijn er wel verzachtende omstandigheden, maar het blijft een gebroken belofte, erkent de premier. "Dat vind ik niet leuk".

Heel gevoelig

Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp is het interessant om te kijken hoe de VVD zich tijdens het debat opstelt. "De extra steun voor Griekenland ligt heel gevoelig bij de partij van Rutte. De VVD vertrouwt de Grieken nog niet en denkt dat er een grote kans is dat zij hun afspraken opnieuw niet zullen nakomen."

Van der Wulp: "De VVD-fractie zal partijleider Rutte, die nota bene zelf aan tafel zat in Brussel, uiteindelijk niet kunnen laten zitten en als het erop aankomt zal de partij met een steunpakket instemmen. Dan is er een meerderheid in de Kamer voor."

De VVD vertrouwt de Grieken nog niet.

Verslaggever Xander van der Wulp

De oppositiepartijen zullen de premier zijn gebroken verkiezingsbelofte zeker voor de voeten werpen. Verder is de oppositie behoorlijk verdeeld. D66 is gematigd positief over de steun aan Griekenland, maar pleit voor schuldverlichting. De ChristenUnie wil dit ook, maar vindt weer dat Griekenland voorlopig uit de euro moet. De PVV zal herhalen dat het land eruit moet, maar wil helemaal geen financiële hulp geven aan Athene.

Het CDA heeft twijfels over het overmaken van 80 miljard euro op de Griekse bankrekening. En de SP vraagt zich af of de hervormingen niet veel te hard zijn voor mensen met een laag inkomen.

Vakantie onderbreken

De SP sluit niet uit een motie in te dienen. Als dertig Kamerleden die steunen, moet de voltallige Kamer voor een stemming hierover naar Den Haag komen. Dit betekent dat allerlei Kamerleden hun vakantie in het buitenland moeten onderbreken. Deze plenaire stemming is dan ergens volgende week.

Het is nog niet zeker of dertig Kamerleden het plan van de SP zullen steunen. SP-Kamerlid Van Bommel rekent op de steun van de PVV, maar de betrokken Kamerleden zijn telefonisch niet bereikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl