NOS Nieuws

Eerste noodopvang asielzoekers vanavond in gebruik

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur Asiel

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur Asiel

  • Hugo Janssen / NOS
    IJsselhallen in Zwolle ingericht als noodopvang voor asielzoekers
  • Hugo Janssen / NOS
    Unit in de IJsselhallen
  • Hugo Janssen / NOS
    Asielzoekers nu in aparte units opgevangen in plaats van in rijen stapelbedden

De eerste noodopvanglocatie voor asielzoekers wordt vanavond al in gebruik genomen. In de Zwolse IJsselhallen worden tegen de avond de eerste bussen met asielzoekers verwacht. Vorig jaar werden daar ook korte tijd mensen opgevangen, maar in december sloot de noodlocatie weer.

Het tekort aan opvangplaatsen is de laatste tijd weer groot. In aanmeldcentrum Ter Apel vroegen eerder deze week nog honderden mensen asiel aan. "'Het is er erg druk en we hebben de opvangcapaciteit hard nodig", zegt een woordvoerder van het COA.

In de Zeelandhallen in Goes worden maandag de eerste asielzoekers gehuisvest. Op beide locaties komen maximaal 400 alleenstaande mannen, voornamelijk afkomstig uit Syrië of Eritrea. De mensen die in Zwolle aankomen, brengen eerst een aantal dagen door in Ter Apel, waar ze worden geregistreerd. Ze worden er medisch onderzocht en de Immigratie- en Naturalisatiedienst doet onderzoek naar hun identiteit en achtergrond.

Vorig najaar werden in de IJsselhallen 400 mannen opgevangen. Dat waren vooral Syriërs en Palestijnen. Omdat de noodopvang toen in zeer korte tijd moest worden ingericht, stonden er lange rijen stapelbedden en was er weinig privacy. Nu heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers door het inrichten van units voor maximaal acht mensen geprobeerd meer privacy te scheppen.

Mogelijk meer noodopvang

Het COA sluit niet uit dat er op termijn meer noodopvangcapaciteit moet komen. Er vragen de laatste weken steeds meer mensen asiel aan in Nederland. De afgelopen vier weken meldden zich wekelijks gemiddeld 1400 mensen bij het aanmeldcentrum. De verwachting is dat dat aantal blijft komen, in tegenstelling tot vorig jaar. Toen was er een piek van aanvragers in april, mei en juni, waarna het aantal langzaam terugliep. De huidige stroom lijkt langer aan te houden.

Het gaat daarbij om zowel nieuwe asielaanvragen als om 'na-reizigers'; dat zijn asielzoekers die in aanmerking komen voor gezinshereniging. Zij hebben allemaal zodra ze zich aanmelden recht op onderdak en begeleiding. De druk op de opvangcapaciteit is daardoor erg hoog. Het COA vangt op dit moment ruim 25.000 mensen op.

Asielaanvragen 2014-2015 (inclusief nareizigers)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl