De brand in een van de opslagtanks in Marseille
NOS Nieuws

Ontstekingsmechanismen gevonden bij fabriek Marseille

De Franse politie heeft op de petrochemische fabriek waar gisteren twee explosies waren, voorwerpen gevonden die lijken op ontstekingsmechanismen. De politie ging er gisteren al van uit dat de explosies bij de fabriek in Berre-l'Etang geen ongelukken waren.

De brand in de twee opslagtanks gevuld met benzine en nafta in de buurt van Marseille was snel geblust. Rechercheurs hebben nu bij een van de opslagtanks een elektrisch apparaat gevonden waarmee een vonk kan worden veroorzaakt. Het apparaat wordt onderzocht.

Ook blijkt de afrastering op verschillende plekken doorgeknipt. Of dat recent is gebeurd of al langer geleden, is onduidelijk.

Beveiliging aangescherpt

Er wordt rekening gehouden met een aanslag door islamitische terroristen, maar dat scenario wordt niet gezien als meest aannemelijke. Het zou ook kunnen gaan om een arbeidsconflict, om activisten die willen aantonen dat de fabriek niet goed is beschermd of om omwonenden die last hebben van stank. Alle werknemers van de fabriek van LyondellBasell en omliggende bedrijven worden nu doorgelicht.

Vanwege de dubbele explosie bij de petrochemische fabriek wordt in heel Frankrijk de beveiliging van locaties met kwetsbare industrie aangescherpt. Dat heeft minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken bevolen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl