Gevonden voorwerpen van opgravingen in Groot-Ammers
NOS Nieuws

Bijzondere bodemschatten gevonden in Zuid-Holland

In Groot-Ammers in Zuid-Holland zijn archeologen tijdens een onderzoek op iets gestuit wat eeuwen geleden waarschijnlijk een vuilnisbelt was. Samen met vrijwilligers hebben ze de afgelopen tijd duizenden voorwerpen uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw opgegraven.

De onderzoekers hoopten restanten van een oude molen te vinden, maar ze kwamen iets heel anders tegen. "Die vuilnisbelt is ook een mooie vondst'', vindt Timo Vanderhoeven, een van de archeologen.

"Vaak als we gaan graven, krijgen we inzicht in het huishouden van een familie", zegt Vanderhoeven. "In dit geval krijgen we inzicht in alle huishoudens van een dorp. En dat is erg bijzonder." Op de vuilnisbelt vonden de archeologen onder meer tweehonderd leren schoenen, veel metalen voorwerpen en een paar heiligenbeeldjes.

Musea

Als het onderzoek helemaal is afgerond, gaan de archeologen proberen met de spullen te reconstrueren hoe de mensen eeuwen geleden in de omgeving van Groot-Ammers leefden. "Daardoor leren de huidige bewoners van het dorp pas echt goed hoe het er daar eeuwen geleden aan toe ging."

De spullen die zijn gevonden, zijn volgens Vanderhoeven eigendom van de Staat. "Wat ermee gaat gebeuren, weten we nog niet. Er zijn wel al musea die interesse hebben getoond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl