Een Syrische jongen met een AK-47
NOS Nieuws

Koerdische militie zet nog steeds kindsoldaten in Syrië in

De Koerdische militie YPG rekruteert nog steeds kindsoldaten, ondanks de belofte dat niet meer te doen. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zijn de kinderen in het afgelopen jaar ingezet in de strijd in het noorden van Syrië tegen Islamitische Staat.

YPG beloofde in juni vorig jaar om alle minderjarige strijders binnen een maand uit de rangen te verwijderen. Sinds die tijd zijn waarschijnlijk toch nog 59 jongens en meisjes gerekruteerd en ingezet, meldt HRW. Sommige jongeren zouden vorige maand zijn omgekomen in de gewapende strijd.

Van die 59 kinderen zouden er een aantal jonger zijn dan 15 jaar. Volgens het internationaal recht is het inzetten van kinderen onder de 15 een oorlogsmisdaad.

Vrouwelijke tak

YPG heeft sinds juni vorig jaar wel een aantal strijders onder de 18 jaar gedemobiliseerd: 149 in totaal. Ook is er een circulaire rondgestuurd onder de commandanten van de militie en rekruteringscentra waarin ze worden gewaarschuwd geen minderjarigen in de gelederen toe te laten. Op overtreding van het verbod staan "disciplinaire maatregelen van maximale omvang". Welke dat zijn, is niet bekend.

De militie geeft in een reactie tegen HRW toe dat er in het afgelopen jaar een aantal gevallen van kindsoldaten zijn geweest. Zeven commandanten zijn aangepakt voor het inzetten van minderjarige strijders, zegt YPG. Drie zouden uit de militie zijn gezet en vier zijn in rang gedegradeerd.

Human Rights Watch benadrukt dat YPG, en zijn vrouwelijke tak YPJ, zeker niet de enige gewapende groep in Syrië is die gebruik maakt van minderjarige strijders. Maar HRW zegt erbij dat YPG/YPJ wel meer kan doen om de inzet van kindsoldaten te stoppen.

'Niet-vechters'

Daarnaast is Human Rights Watch bezorgd over het vormen van een aparte categorie 'niet-vechters' binnen de militie. Daarvoor worden 16- en 17-jarigen gerekruteerd, maar die krijgen vervolgens geen militaire functie.

Ze zouden ver van de frontlinie worden ondergebracht. Om hoeveel jongeren het gaat, is onbekend. HRW vindt dat gewapende groepen onder geen beding minderjarigen moeten rekruteren en roept YPG op om ermee te stoppen.

Verenigde Naties

Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wordt het rekruteren en inzetten van kinderen in het langlopende conflict in Syrië steeds gewoner. Groepen die zich hieraan schuldig maken, zijn onder meer het Vrije Syrische leger, al-Nusra, Islamitische Staat en YPG.

De VN heeft bijna 300 gevallen geverifieerd, maar het daadwerkelijke aantal kindsoldaten dat in Syrië vecht, ligt waarschijnlijk veel hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl