Vooral bellen met WhatsApp is populair
NOS Nieuws

Bellen met WhatsApp steeds populairder

Nederlanders gebruiken steeds vaker apps zoals WhatsApp, Skype en Facebook Messenger om te bellen. Twaalf procent van al het mobiele telefoonverkeer gaat inmiddels via een app, blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden heeft weleens gebeld via een app. Een op de vijf mensen doet dat geregeld.

"Het is voor mensen steeds makkelijker om via een app te bellen", zegt Bart Roozen van het onderzoeksbureau. "Ze hebben de app vaak al open staan en hoeven alleen maar op het telefoonicoontje te drukken om te bellen. Bij sommige apps hoef je niet eens het telefoonnummer van iemand te hebben."

Belbundel

De groei van bellen via smartphone-apps betekent dat telecombedrijven als KPN, Vodafone en T-Mobile steeds minder 'gewone' belminuten verkopen. "De belbundel komt verder onder druk te staan", zegt Roozen. "De telecombedrijven zullen steeds meer aan data gaan verdienen en minder aan de traditionele belminuten."

Gebruikers van de belapps klagen weleens over de kwaliteit van de verbinding. Dit kan komen doordat de internetverbinding, waarover het telefoongesprek wordt gevoerd, minder goed is. Onder meer in het openbaar vervoer kan de kwaliteit sterk verschillen. Toch verwachten de meeste gebruikers dat ze komend jaar nog meer via apps gaan bellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl