NOS Nieuws

Openbaar leven Griekenland plat door staking

24-uursstaking legt openbaar leven Athene plat

In Griekenland staken de ambtenarenvakbonden vandaag. Het is een 24-uursstaking uit onvrede met het akkoord dat premier Tsipras heeft gesloten met de internationale geldschieters. Het openbaar vervoer ligt op verscheidene plaatsen plat en er zijn bezettingen en werkonderbrekingen.

Overheidsgebouwen, zoals gemeentehuizen, blijven overal dicht. De metro in Athene wordt vandaag enkele keren stilgelegd. Het is niet duidelijk of de metro vanavond weer rijdt, als veel Grieken in het centrum van Athene worden verwacht om tegen het akkoord te demonstreren.

Het parlement stemt na middernacht over het akkoord dat premier Tsipras en de geldschieters hebben gesloten. De premier heeft de afgelopen tijd steun gezocht bij de oppositie en die heeft al gezegd met de plannen te zullen instemmen.

Grieks parlement stemt over akkoord Brussel

Kritiek

Binnen Tsipras' eigen Syriza-partij is veel kritiek. En de parlementsvoorzitter is ook een fel tegenstander van het akkoord. Er werd rekening mee gehouden dat zij de stemming zou traineren. "Maar er zou een afspraak met haar zijn gemaakt dat zij de vergadering niet gaat voorzitten", zei correspondent Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal.

Op straat zijn de meningen verdeeld. Veel Grieken vinden dat ze door de internationale geldschieters zwaar onder druk worden gezet, maar er is ook begrip voor de positie van Tsipras. De premier zei in een tv-toespraak dat hij niet anders kon dan zijn handtekening zetten.

Inspectie

Een van de voorwaarden die de geldschieters hebben gesteld, zijn controles van de Griekse regering. Inspecteurs komen volgende week weer voor het eerst langs, zegt Keessen. "Vanaf maandag komt de gehate trojka terug in Athene."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl