Goud Augusto, Herzog haakt af

Jessica Augusto is in Albufeira voor eigen publiek Europees kampioene op de cross geworden.

De 29-jarige Portugese leidde van start tot finish en had op de streep vijf seconden voorsprong op de Turkse Binnaz Uslu.

Augusto werd in 2008 tweede achter de Nederlandse Hilda Kibet en vorig jaar vierde achter Adriënne Herzog, die in Dublin de bronzen medaille veroverde. In Albufeira pakte Augusto direct de kop in een groepje van twaalf atletes, waarna ze zich losmaakte van de rest en uiteindelijk solo over de finish kwam.

Herzog

Herzog, de enige Nederlandse deelneemster, maakte deel uit van de eerste groep, maar hield de wedstrijd al na zes minuten voor gezien. Stress speelde de atlete, wier Spaanse coach betrokken lijkt bij een dopingschandaal in Spanje, parten.

Negende voor Lebid

Bij de mannen zegevierde Sergij Lebid. Het was voor de 35-jarige atleet uit Oekraïne al zijn negende Europese crosstitel, waarmee hij veruit de meest succesvolle deelnemer uit de 17-jarige historie van de EK veldlopen is.

In het verleden won Lebid regelmatig met grote overmacht, maar in Portugal moest hij hard werken voor de zege. Pas op het laatste rechte stuk wist hij de Spanjaard Ayad Lamdassem van zich af te schudden; het verschil op de meet bedroeg drie seconden.

Michel Butter was net als vorig jaar de beste Nederlander op de zestiende plaats. Nationaal kampioen Khalid Choukoud werd 33ste en Gert-Jan Wassink kwam als 49ste over de finish.