Bert van Oostveen staat de pers te woord in Zürich na een UEFA-bijeenkomst
NOS Voetbal

KNVB pleit voor 'soort Kofi Annan' bij de FIFA

Als het aan de KNVB ligt, gaat een niet-voetbalman de FIFA leiden. Directeur Bert van Oostveen denkt dat dat de enige mogelijkheid is om de FIFA echt te hervormen nu Sepp Blatter de voorzittershamer inlevert.

"Statutair kan het op dit moment nog niet, maar je moet wel constateren dat wanneer het iemand uit het voetbal zelf is, het toch vaak een klassieke stammenstrijd wordt", zegt Van Oostveen.

"Dan is het de Europeaan versus de Afrikaan versus de Aziaat versus de Zuid-Amerikaan. Dan zit er toch vaak ook weer een bepaald label aan."

Als je het systeem niet verandert, dan blijft alles zoals het is.

KNVB-directeur Bert van Oostveen
Van Oostveen wil 'een soort Kofi Annan' bij de FIFA

IOC als voorbeeld

Wat betreft Van Oostveen is de huidige UEFA-voorzitter Michel Platini de belangrijkste kandidaat om Blatter op te volgen, maar liever ziet hij "een soort Kofi Annan". Iemand die tussen de vier en zes jaar de taak krijgt om vanuit zijn of haar kennis de FIFA te hervormen.

"Zoals Jacques Rogge dat een beetje met het IOC heeft gedaan. En Thomas Bach dat nu verder ontwikkelt", legt Van Oostveen uit. "Zo'n soort strijd zou je ook nog een keer binnen de FIFA kunnen voeren."

Het kan ook een voormalig president van de Verenigde Staten zijn.

KNVB-directeur Bert van Oostveen

Het systeem

De kans dat dat gebeurt, is klein. Een kandidaatvoorzitter ("het kan ook een voormalig president van de Verenigde Staten zijn") moet al een aantal jaar bij een bond actief zijn geweest.

"Maar ik denk dat het de enige redding is om het bestuur geloofwaardig te maken en het systeem te veranderen. Want als je het systeem niet verandert, dan blijft alles zoals het is", aldus Van Oostveen.

De KNVB-directeur staat niet alleen in zijn rede. De Amerikaanse bond denkt er hetzelfde over. "En Wolfgang Niersbach en David Gill zitten in het FIFA-bestuur. Die zitten sterk op onze lijn. Dat is prettig, dat hadden we in het verleden veel minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl