De sancties tegen Iran worden opgeheven. Nederlandse bedrijven staan te trappelen om zaken te doen.
NOS Nieuws

'Iran biedt enorme kansen voor Nederlandse bedrijven'

Nederlandse bedrijven staan te trappelen om de Iraanse markt te betreden. Nu er een akkoord is over het nucleaire programma en de sancties eindelijk worden opgeheven, liggen er enorme kansen, zegt voorzitter Michel Raas van de Netherlands Iranian Business Association.

Iran is van oudsher een belangrijk exportland voor Nederland. Maar sinds de sancties in 2012 zijn verscherpt, is de uitvoer naar het land met 37 procent gedaald.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen handelsmissie gepland, maar ziet wel mogelijkheden voor de Nederlandse economie. "In het algemeen kun je zeggen dat Iran, met 80 miljoen inwoners, een potentieel interessante markt is. Met name de olie- en gasvoorraden en de mogelijkheden voor landbouw," zegt een woordvoerder.

Havens bouwen

Iran behoort tot de grootste olieproducenten van het Midden-Oosten. Ook de bedrijven in die sector ruiken hun kans. Energiebedrijf Shell laat weten "de rol te verkennen die Shell kan spelen bij de ontwikkeling van het energiepotentieel in Iran". Eerder al gaf topman Ben van Beurden aan terug te willen naar Iran vanwege de grote voorraden.

Baggeraar Boskalis kijkt vooral naar de aanleg van havens in Iran en maritieme diensten daaromheen. Hoe groot de markt precies is die zich daar opent, kan het bedrijf nog niet zeggen.

"Bedrijven komen er nog niet graag voor uit dat ze zaken willen doen in Iran, maar het bulkt daar van het geld." zegt Raas. "Dus als de sancties straks echt verleden tijd zijn, staat iedereen weer in de rij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl