Claudia Pechstein is al jaren verwikkeld in een jurdisch gevecht met schaatsbond ISU over dopinggebruik
NOS Schaatsen

Voetbalvakbond steunt schaatsster Pechstein

Schaatsster Claudia Pechstein krijgt steun uit onverwachte hoek in haar juridische strijd met schaatsbond ISU en het sportribunaal CAS. De internationale vakbond voor profvoetballers (FIFPro) heeft de 43-jarige Pechstein financiële hulp toegezegd. Volgens de spelersvakbond is het sporttribunaal bevooroordeeld en worden sporters daardoor benadeeld.

"We spreken onze morele, politieke en financiële steun uit aan Claudia Pechstein", aldus FIFPro in een verklaring. "Ze is verwikkeld in een juridisch gevecht om haar onschuld te bewijzen en ze heeft recht op een eerlijk en onafhankelijk proces."

Afwijkende bloedwaarden

Bij Pechstein werden in 2009 afwijkende bloedwaarden geconstateerd en het CAS schorste haar voor twee jaar. De rechter in München en een commissie van de Duitse olympische bond concludeerden begin dit jaar dat die schorsing niet goed genoeg was onderbouwd, maar de schaatsbond nam daar geen genoegen mee.

De ISU betwijfelde de onafhankelijkheid van het onderzoek en beschuldigde de vijfvoudig olympisch kampioene van 'incorrecte en misleidende' uitingen. De schaatsster bereidt nu een schadeclaim voor van 4,4 miljoen euro.

Hervormingen

De voetbalvakbond twijfelt vooral aan de werkwijze van het CAS. "Hervormingen zijn dringend nodig en sporters spelen daarin een actieve rol. De strijd van Pechstein kan een positief effect hebben op al die andere professionele sporters."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl