Premier Tsipras spreekt het parlement toe
NOS Nieuws

Zware opgave voor Griekse premier Tsipras

De Griekse premier Tsipras staat vandaag en morgen voor een zware taak. Hij moet vooral binnen zijn eigen Syriza-partij politici overtuigen om in te stemmen met het Europese akkoord voor Griekenland. De meeste parlementariërs van de oppositie hebben al gezegd dat ze hun steun geven, maar de parlementsvoorzitter kan dwars gaan liggen.

"Dat is een lastige tante", zei correspondent Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal. De parlementsvoorzitter is fel tegen de bezuinigings- en hervormingsplannen en de verwachting is dat zij de stemming in het parlement gaat traineren waardoor het langer gaat duren en de deadline morgen niet wordt gehaald.

De voorzitter kan niet ontslagen worden. "De enige mogelijkheid is een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen, zodat ze op non-actief kan worden gesteld", zei Keessen.

Verkiezingsbelofte

Binnen Syriza is er veel onvrede over het akkoord dat premier Tsipras in Brussel heeft gesloten. De premier breekt zijn verkiezingsbelofte dat er geen bezuinigingen meer komen en dat pijnlijke maatregelen worden teruggedraaid. Tsipras gaat mogelijk ministers ontslaan die het niet met hem eens zijn.

Een woordvoerder van Syriza zegt dat Brussel een coup heeft gepleegd, maar dat de tegenstanders binnen de partij niet uit zijn op nieuwe verkiezingen.

Ambtenarenbonden in Griekenland hebben een 24-uursstaking uitgeroepen om tegen de hervormingen en bezuinigingen te protesteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl