Desi Bouterse met zijn kleinkinderen tijdens zijn grote verkiezingsoverwinning
NOS Nieuws

Bouterse zonder obstakel naar tweede regeertermijn

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

Je weet het nooit in Suriname, maar erg spannend zal het vandaag in De Nationale Assemblee niet worden. De volksvertegenwoordiging kiest een nieuwe president, maar de uitkomst is al bekend: het wordt opnieuw Desiré Delano Bouterse.

Vijf jaar geleden trad hij aan als staatshoofd. Geëmotioneerd bedankte hij toen de volksvertegenwoordigers, nadat hij zijn tegenkandidaat Chandrikapersad Santokhi had verslagen. Vandaag heeft Bouterse geen opponenten.

Schaakgrootmeester

De uitslag van de verkiezingen van 25 mei bracht Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP) een meerderheid in het parlement. Kort daarna wist de politiek schaakgrootmeester een aantal kleinere partijen aan zich te binden. En vervolgens viel het oppositieblok V7 in splinters uiteen. Daarmee sneuvelde het laatste beetje basis voor eensgezinde samenwerking tegen de voormalige couppleger, drugsveroordeelde en hoofdverdachte in het opgeschorte 8 December-strafproces.

De partijen die sinds 1987 hadden samengewerkt in respectievelijk het Front, het Nieuw Front en V7, en die tijdens hun felle verkiezingscampagne nog dreigden om Bouterse op te sluiten voor zijn misdaden, hebben zich intussen neergelegd bij hun verlies. Ze lijken te hebben ingezien dat het aanvallen van een populaire presidentskandidaat geen steun van de bevolking oplevert, en beloven nu stuk voor stuk 'constructieve oppositie'.

Tweederde meerderheid

De belangrijkste overwinning die Bouterse tijdens de informatierondes na de verkiezingen behaalde is ongetwijfeld het verwerven van de steun van de grootste oppositiepartij: de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) van Chan Santokhi. De VHP maakt namelijk het verschil om in het parlement de tweederde meerderheid te behalen die nodig is voor de rechtstreekse verkiezing van de president.

Santokhi verdedigt de steun aan Bouterse met de constatering dat de VHP en de NDP een overeenkomstige visie hebben op de toekomst van Suriname. Hij blijft de omstreden Amnestiewet afwijzen maar bepleit in de komende regeerperiode "het zoeken naar een oplossing voor '8 december' die voor alle betrokkenen acceptabel is".

Kwistig beleid

Naast de VHP steunen ook de meeste andere partijen in de Assemblee de kandidatuur van de inmiddels bijna zeventigjarige Bouterse. Ze vinden dat de nieuwe regering zo snel mogelijk aan de slag moet en wijzen op de precaire financiële situatie die in Suriname ontstaan is door het kwistige beleid tijdens de afgelopen regeerperiode. De huidige regering erkent dat de financiële zeilen moeten worden bijgezet, maar vertrouwt intussen op de inkomsten uit de nieuwe goudmijn in West-Suriname die in 2016 opengaat.

Bouterse viert de overwinning van zijn partij op 26 mei

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl