Archieffoto van Oeigoeren die demonstreren voor gelijke rechten (2009)
NOS Nieuws

Chinese politie doodt drie jihadisten

De politie in China heeft drie jihadisten doodgeschoten en een vierde opgepakt. Ze zwaaiden met lange messen vanuit een huis in het centrum van de stad Shenyang en riepen volgens de politie jihadistische leuzen, schrijft de South China Morning Post.

De vierde militant, de enige vrouw van de groep, raakte bij haar arrestatie gewond.

Meer dan tweehonderd agenten waren naar het huis gekomen van de vier, die verdachten waren in een zaak die te maken had met terrorisme.

Oeigoeren

Volgens het Chinese staatspersbureau behoort de groep tot de Oeigoeren, een islamitische minderheid in het westen van China.

De Oeigoeren strijden er al jaren voor een onafhankelijke staat. Geregeld zijn er conflicten tussen de Chinese autoriteiten en de Oeigoeren. In februari vielen er nog zeventien doden toen agenten en Oeigoeren elkaar aanvielen.

Er is volgens de South China Morning Post een groeiende groep die naar Turkije gaat alvorens zich aan te sluiten bij islamitische strijders in Irak en Syrië. Inmiddels zouden zo'n driehonderd Oeigoeren in het Midden-Oosten vechten, meldt de krant. Nog veel meer zouden China hebben verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl