Tsipras komt na een lange dag en nacht in Brussel aan op zijn kantoor in Athene
NOS Nieuws

Tsipras hoopt Grieken over te halen

Na een weekend vol besprekingen in Brussel, krijgt de Griekse premier Tsipras het de komende dagen in eigen land druk. Zo moet hij leden van zijn partij Syriza overhalen om voor de hervormings- en bezuinigingsplannen te stemmen waarmee hij is teruggekeerd.

Morgen komt de fractie van Syriza bijeen om te praten over het akkoord met de geldschieters. In totaal zijn zo'n dertig leden tegen de plannen. Ook de kleine oppositiepartij Onafhankelijke Grieken komt morgen bijeen. Het is onduidelijk hoe die tegenover de bezuinigingen staat.

Ontslag

Staatssecretarissen en ministers die het niet eens zijn met het akkoord, worden waarschijnlijk ontslagen of stappen op. De staatssecretaris van Europese Zaken is al vertrokken. Naar verluidt volgen nog drie anderen.

Tsipras heeft bewindslieden nodig op wie hij kan rekenen. "Zij moeten tenslotte de plannen uitvoeren", zegt verslaggever Eva Wiessing.

Parlementsvoorzitter

Ook de parlementsvoorzitter kan roet in het eten gooien. Zij is fel tegenstander van de maatregelen en wil de stemming in het parlement komende woensdag traineren. Tsipras heeft zijn partijgenoot ontboden om dat te voorkomen en praat vanavond met haar.

Als parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou tegen de plannen blijft, kan Tsipras haar niet zomaar wegsturen. Een meerderheid in het parlement moet een motie van wantrouwen aannemen om dat voor elkaar te krijgen.

Staking

De ambtenaren roeren zich ook. Hun vakbonden roepen op om op de dag van de stemming te gaan staken. Naar verwachting gaan aanhangers van de Communistische Partij ook de straat op.

Hoewel er veel weerstand is, krijgt Tsipras waarschijnlijk wel genoeg steun. "Met hulp van de oppositie zal hij de maatregelen er waarschijnlijk door krijgen", zegt Wiessing.

Nieuwe crisis

Wat er daarna gebeurt in de politiek, is moeilijk te voorspellen. Toch doet een belangrijke adviseur van Tsipras tegenover Nieuwsuur een poging. Thodoris Paraskevopoulos verwacht een politieke crisis. Hij denkt dat de geldschieters de regering ten val willen brengen en er deze herfst nieuwe verkiezingen komen.

Meerdere analisten verwachten dat er binnenkort een regering van nationale eenheid wordt gevormd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl