NOS Nieuws

Dijsselbloem: getwijfeld aan succes Griekenland-overleg

Dijsselbloem: het zijn zware maatregelen

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem was tijdens de onderhandelingen over Griekenland het afgelopen weekend lang niet altijd overtuigd van een positieve uitkomst. "Er zijn momenten geweest dat ik me afvroeg of het ging lukken", zegt hij tegen de NOS. "Je weet nooit hoe ver mensen bereid zijn te gaan in de onderhandelingen."

Uiteindelijk kwamen de regeringsleiders vanochtend dan toch tot een akkoord. Het zal voor Griekenland niet makkelijk worden de komende tijd, verwacht Dijsselbloem. "Het zijn ingrijpende maatregelen die we hebben afgesproken. Voordat het straks beter gaat met Griekenland, zal het eerst nog zwaarder worden. Maar ik ben heel blij dat het is gelukt en ik hoop dat we alle afspraken kunnen uitvoeren."

Zorgen

Het is voor iedereen beter als Griekenland bij de euro blijft, zegt de voorzitter van de Eurogroep. "En zeker voor de Grieken zelf. Ik maakte me zorgen over de gevolgen voor de Griekse samenleving als het was fout gegaan, maar ook over de gevolgen voor de Europese monetaire unie. Wij zijn een gemeenschap op basis van afspraken tussen landen. Als je gaat twijfelen aan de hardheid van de afspraken, is dat vrij fundamenteel."

Ik kan niet beloven dat Griekenland al het geleende geld terugbetaalt.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem

Volgens Dijsselbloem is het niet onverstandig om opnieuw miljarden uit te lenen aan Griekenland. "Het zijn leningen en ik hecht eraan dat ze ook als leningen worden behandeld. Ze moeten goed worden besteed en er staan tegenprestaties tegenover."

Stevig debat

De garantie dat al het geleende geld door Griekenland wordt terugbetaald, kan hij niet geven. "Dat kan ik niet beloven, nee. Maar in de inhoud van dit programma zie ik veel garanties om te denken dat Griekenland er weer bovenop komt. Op termijn komt er weer economische groei en dan kunnen ze de komende jaren beetje bij beetje gaan terugbetalen. Dat is mijn doel."

Dijsselbloem heeft er vertrouwen in dat de Griekse premier Tsipras de voorstellen door het Griekse parlement kan loodsen. "Anders hadden we dit akkoord niet gesloten. Het zal een stevig debat worden, maar ik heb het idee dat er in de Griekse samenleving en politiek nog altijd een heel sterk draagvlak is om onderdeel te blijven van de eurozone."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl