NOS NieuwsAangepast

Anonymous: pakkans te groot

Leden van de groep Anonymous waarschuwen geen aanvallen uit te voeren op sites van politie en Openbaar Ministerie, omdat de pakkans te hoog is. Dat blijkt uit gesprekken van de groep op internet.

Vanmiddag riep iemand opnieuw op de site om.nl te bestoken met speciale software. De site was enige tijd slecht bereikbaar. Eerder deze week ging de site helemaal uit de lucht na een aanval.

Dom

Al snel was er echter ook een tegengeluid te horen in de groep. "Je moet om.nl niet aanvallen, dat is een slecht idee", schreef een lid. "Als je in Nederland woont en om.nl aanvalt, ben je goed dom."

Een ander nuanceert het risico: "Om.nl niet aanvallen als je in Nederland woont. Anders, ga je gang."

Arrestaties

Deze week werden twee jongeren opgepakt die aanvallen hadden uitgevoerd in naam van Anonymous. Een 16-jarige jongen uit Den Haag werd opgepakt omdat hij had meegedaan aan een aanval op mastercard.com. De creditcardmaatschappij kwam onder vuur te liggen omdat ze weigert betalingen aan WikiLeaks te verwerken.

Gisteren werd een 19-jarig man uit Hoogezand-Sappemeer gearresteerd. Hij had meegedaan aan de actie tegen om.nl, die een reactie was op de eerdere arrestatie.

IP-adres

De pakkans is zo hoog omdat de software die gebruikt wordt bij de aanvallen het IP-adres van de computer van de gebruiker meestuurt. Daardoor is snel te achterhalen wie er achter een aanval zit.

Anonymous heeft de software inmiddels aangepast en ook krachtiger gemaakt. "Vorige week hebben we het OM aangevallen met maar vijf computers. Het wordt nog ontwikkeld, maar het is een stuk krachtiger dan de huidige versie."

Momenteel neemt Anonymous ook nog altijd mastercard.com op de korrel. Die website is af en toe slecht bereikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl