Merkel, Tsipras en Hollande tijdens het overleg in Brussel

'Ze hebben Tsipras aan het kruis genageld'

Het had weinig gescheeld of de onderhandelingen in Brussel waren uitgelopen op een Grexit. Rond zes uur vanochtend kwamen de Duitse bondskanselier Merkel en de Griekse premier Tsipras tot de conclusie dat er geen zicht meer was op een oplossing, blijkt uit een reconstructie van de Britse krant de Financial Times.

Beiden maakten daarop aanstalten om de ruimte te verlaten, maar het was de Poolse EU-president Tusk die het tweetal tot de orde riep. "Sorry, maar jullie kunnen het niet maken om nu weg te gaan", zei Tusk. De twee bleven. Ruim een uur later was er een akkoord.

Vernederend

Het struikelblok van Merkel en Tsipras bleek de oprichting van een fonds, waarin geld wordt gestort van Griekse staatsbedrijven die worden geprivatiseerd. Merkel wilde dat Griekenland het geld dat daarmee vrijkomt, zo'n 50 miljard euro, gebruikt om zijn staatsschuld af te lossen. Vernederend, vond Tsipras. Hij stelde voor om de opbrengst te investeren in de Griekse economie.

Na de ingreep van Tusk werd een compromis gesloten. Er wordt 25 miljard gebruikt om de banken in Griekenland weer gezond te maken, met nog eens 25 miljard wordt de staatsschuld afgelost en geïnvesteerd in de economie.

Ik ben geen idioot!

De Duitse minister van Financiën Schäuble

Het was het slotakkoord van een lang weekend onderhandelen, waarin het er volgens de Financial Times niet zachtzinnig aan toeging. Al tijdens het overleg van de Eurogroep op zaterdag was de stemming grimmig.

"Ik ben geen idioot!", riep de Duitse minister van Financiën Schäuble laat op de avond tegen Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank. Voor Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem reden genoeg om de vergadering te beëindigen. "We gaan morgen weer verder."

De uitval van Schäuble was voorafgegaan door uitbarstingen van de Franse en Finse minister. "Het lukt jullie al een halve eeuw niet om hervormingen door te voeren", riep de laatste tegen de Griekse minister Tsakalotos, die de uitbarsting gelaten onderging. "Het ging er echt hevig aan toe", zegt een van de aanwezigen tegen de Britse krant.

Cerar valt uit

Toen zondag de leiders van de EU-landen het stokje overnamen, werd het er niet gezelliger op. De Sloveense premier Cerar trok behoorlijk van leer tegen Tsipras, die bijval kreeg van de Italiaanse premier Renzi.

De Franse president Hollande maakte zich op zijn beurt weer kwaad over de halsstarrige houding van Duitsland, dat volgens hem te veel aanstuurde op een Grexit. "Dat nooit", zei Hollande.

Tsipras aan het kruis

Na de dwingende woorden van Tusk stelde Hollande voor dat Merkel en Tsipras in het kantoor van Tusk tot een compromis zouden komen over het fonds. Dat kwam er, waarna de bijeenkomst kon worden afgesloten.

Hoewel het voor alle regeringsleiders een lange nacht was, is er volgens een ingewijde van de Financial Times maar één slachtoffer. "Ze hebben Tsipras daarbinnen aan het kruis genageld", zei hij na afloop van het overleg.

Maar het leed is nog niet geleden voor Tsipras. Hij moet de afgesproken punten deze week door het Griekse parlement loodsen. Een Grexit is voorlopig van tafel, maar de weg naar een definitieve oplossing is nog lang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl