De Duitse bondskanselier tijdens haar persconferentie in Brussel
NOS Nieuws

Merkel: weg naar vertrouwen is ingezet

De Griekse regering moet verantwoordelijkheid nemen om het vertrouwen van de andere eurolanden te herwinnen. De Duitse bondskanselier Merkel zei dat op haar persconferentie in Brussel, na het akkoord dat vanochtend werd gesloten over de Griekse financiën.

Merkel wees erop dat het Griekse parlement uiterlijk woensdag al moet instemmen met de voorgestelde hervormingen. Ze rekent erop dat dat met een grote meerderheid zal gebeuren.

Merkel herhaalde het Duitse standpunt dat de Griekse schulden niet worden kwijtgescholden. Premier Tsipras had in zijn reactie op de deal over een "herstructurering" gesproken. Maar volgens Merkel is van een directe 'haircut' geen sprake. Wel kan volgens haar in de toekomst worden gesproken over verzachting van de schuldenlast, zoals een langere looptijd van de leningen.

Merkel: de Grieken moeten nu verantwoordelijkheid nemen

Ook de Franse president Hollande zei in zijn reactie op het akkoord dat er schuldenverlichting kan komen voor de Grieken. Hij is blij dat de onderhandelaars Griekenland binnen de eurozone hebben kunnen houden.

Volgens Hollande draaide de kwestie om meer dan het belang van Griekenland, namelijk om het belang van de Europese eenheid. Een Grexit zou hebben gevoeld als het verlies van "het hart van de beschaving", zei hij.

Vermoeiende nacht

Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, sprak van zware onderhandelingen. "Het was een vermoeiende nacht, maar het is een goede stap geweest richting het herwinnen van vertrouwen."

Lagarde zei wel dat het werk nog niet is gedaan. "Er zijn nog vele stappen te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl