NOS Nieuws

Premier Tsipras: Grexit is verleden tijd

Tsipras over akkoord

Griekenland kan weer economisch groeien nu een Grexit is afgewend. Dat heeft premier Tsipras gezegd nadat de EU-regeringsleiders het eens waren geworden over een nieuw noodpakket voor zijn land.

Tsipras zei dat er een herstructurering komt van de Griekse schuld. Hij zei niet op welke manier dat gaat gebeuren. Bondskanselier Merkel lijkt hem tegen te spreken. Volgens haar is er in elk geval op korte termijn geen sprake van een herstructurering.

Premier Tsipras zei dat zijn land nu zal vechten om er bovenop te komen. "Het waren moeilijke beslissingen en een flinke strijd, maar we kunnen de tekorten terugbrengen en financieel weer stabiel worden", zei hij tijdens een persconferentie.

Investeringen

De miljarden euro's steun die Griekenland weer krijgt, zullen volgens Tsipras worden gebruikt voor noodzakelijke investeringen.

Tsipras zei dat iedereen in Griekenland de hervormingen gaat voelen, maar dat de sterkste schouders de zwaarste lasten gaan dragen.

Oppositie

Het Griekse parlement moet nu over het akkoord stemmen. Oppositiepartij Potami heeft al laten weten dat ze zich constructief zal opstellen. "We zullen alles doen wat in het belang is van het land", zei een politicus van de middenpartij.

Volgens correspondent Conny Keessen krijgt Tsipras het vooral moeilijk in zijn eigen Syriza-partij. "Dat wordt een moeilijke procedure", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Tsipras gaat vandaag in Athene eerst overleggen met de oppositiepartijen. Die zitten in elk geval niet te wachten op de vorming van een regering van nationale eenheid, hebben ze al laten weten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl